126951
16:30 1.042022

У Будапешті відбулася презентація книжки про закарпатського скульптора Петра Матла

Життя 3144

«Петро Матл хоче показати невидиме через угорське серце, бо знає, що добре бачить лише серце», – наголосив голова парламенту Угорщини Ласло Кьовер під час презентації книжки про творчість закарпатського скульптора Петра Матла. Мистецький захід відбувся в четвер у Будапешті.

Як зазначив спікер, невичерпні ресурси Петра Матла – це щира молитва, безкорислива любов і відданість роботі. «Його мистецтво черпає силу з цих ресурсів», – додав Ласло Кьовер.

За його словами, у сучасному світі існують два способи інтерпретації мистецтва: є ті, для кого мистецтво – робити видиме невидимим для людей своїми творіннями, а є ті, хто бачить у мистецтві можливість зробити невидиме видимим.

«Петро Матл належить до останніх, до того ж входить до числа угорських митців, а це означає, що він прагне зробити видимим висічене з каменю, вирізьблене з дерева чи відлите в бронзі за допомогою певного невидимого угорського бачення», – зазначив голова парламенту.

Ласло Кьовер серед робіт скульптора відзначив меморіальний знак, установлений на Верецькому перевалі. «Якби наш друг Петро подарував нам лише цей один витвір, він і так би потрапив в історію угорського мистецтва та в серця угорського народу», – сказав спікер.

Коли почалося впорядкування видання, пригадує голова парламентського Комітету з питань закордонних справ Жолт Неймет, ще був мир, і ніхто не думав, що на час виходу книжки йтиме війна.

«Минуле ожило, і угорці Закарпаття знову не зі своєї вини опинилися між молотом і ковадлом. Ми знову стали схожими на євреїв. Нікому не шкодимо, але саме нас хочуть підняти на вили», – сказав Жолт Неймет.

Він назвав мистецтво Петра Матла скульптурою долі, що не тікає, а йде назустріч людській та угорській долі. «Під час роботи він опрацьовує те, що відбулося з нами та всередині нас», – сказав він.

Голова Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Василь Брензович зазначив, що кілька робіт митцю довелося виконувати швидко, поспішно, бо з роками умови на Закарпатті ставали дедалі складнішими і трагічнішими.

Президент Угорського національного інституту стратегічних досліджень Єне Сас зауважив, що Петро Матл прибув з краю, де угорці є найбільш уразливими.

«Кожна робота була частиною мого тодішнього життя. Своїм мисленням я залишив слід у часі та просторі, і цей слід відображений у виданні», – сказав Петро Матл, близько сотні скульптур якого можна побачити на громадських просторах в Україні, Угорщині та багатьох інших країнах світу.

Книжка, що нараховує близько 300 сторінок, вийшла у видавництві Méry Ratio за підтримки Фонду Pro Minoritate. Передмову до неї написав прем’єр-міністр Віктор Орбан.

(MTI)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини