126802
09:11 30.032022

Лісівники Рахівщини вірять у перемогу, тому щоденно продовжують працювати на розвиток лісового господарства

Життя 2613

В структурі ДП «Ясінянське ЛМГ» успішно функціонує римонтно-будівельна дільниця основною метою діяльності якої є створення лісової інфраструктури, зокрема ремонт та облаштування лісових доріг, берегоукріплень та автомобільних мостів.

Будівництво нових та утримання в належному технічному стані вже існуючих лісових шляхів у гірських умовах Ясінянського лісомисливгоспу вимагає особливого підходу. Враховуючи специфічний гірський рельєф та високу паводковість регіону, ключовим фактором надійності та багаторічної ефективної експлуатації лісових доріг є міцність та довговічність конструкцій, які формують лісову дорожню інфраструктуру. У пошуках надійних та економічно вигідних технологій, проаналізувавши багаторічний досвід прокладання та утримання лісових доріг на території лісового фонду підприємства, фахівцями ДП « Ясінянське ЛМГ» було обрано оптимальний варіант влаштування мостових опор та берегоукріплюючих підпірних стінок – габіонні конструкції.

Габіони — це просторова сітчаста коробчата конструкція з металевого дроту, яка заповнюється природним каменем різних фракцій. Габіонні сітки легко ув’язуються між собою, в результаті чого утворюється гнучка стіна. Габіонні конструкції вигідно відрізняються від бетонних та залізобетонних аналогічних конструкцій, адже не потребують спеціальної основи і можуть споруджуватися в будь-яку пору року. До переваг використання габіонів відноситься також: простота виготовлення; легкість транспортування; можливість використання місцевих матеріалів; швидке виконання робіт з встановлення; надійне закріплення схилу за рахунок величезної маси габіонних ящиків і проникності для води, що дозволяє звести до мінімуму гідростатичний тиск і намертво закріпити ґрунт: можливість виготовлення споруд складної форми в різних природних умовах. Окрім того, ефективність габіонних конструкцій з віком не зменшується, а тільки зростає завдяки наносу ґрунту в пустоти габіонів та росту в них рослинності. Максимальної міцності габіонна конструкція досягає через 3-5 років після укладання. При грамотному виборі типу елементів і підборі матеріалів, можна забезпечити надійне зміцнення схилів та інших елементів рельєфу від 20 до 100 років.

Завдяки ініціативі працівників ДП «Ясінянське ЛМГ» Куриляк Михайла, Климпотюк Михайла, Зеленчук Івана, Ворохти Олега та керівництва лісгоспу з 2014 року на базі ремонтно-будівельної дільниці для забезпечення потреб у габіонах було налагоджено та запущено власний процес виробництва габіонних ящиків з армованим каркасом розмірами 3х1х1 м та 2х1х1 м. На перших порах сітку для габіонів закуповували у постачальників. Однак, згодом, із за частих логістичних проблем закупівлі, було придбано напівавтоматичний сітковязальний варстат та запущено виробництво сітки «рябиці» з розміром вічка 100х100 мм. Виробництво габіонів організовано у відповідності до встановлених технічних умов з відповідним навчанням та стажуванням робітників. Першим стажування з виробництва пройшов робітник ремонтно-будівельної дільниці Климпотюк Михайло, який згодом поділився набутим досвідом і навичками з іншими колегами.

На даний час, робітниками ремонтно-будівельної дільниці Климпуш Ярославом, Зеленчук Іваном, Семенюк Ярославом, Бузак Іваном щорічно на початку року, у відповідності до плану ремонту та створення лісової інфраструктури виготовляється у середньому 70 габіонних ящиків, які впродовж літнього періоду встановлюються у лісфонді підприємства. За роки власного виробництва, всі мости збудовані з габіонними опорами розраховані на подальше розташування на них залізобетонних прогонових конструкцій типу ПАГ-18, що в комплексі збільшує термін експлуатації та зменшує витрати на щорічне утримання та ремонт існуючої дорожньої інфраструктури.

Практика використання габіонів у лісфонді ДП «Ясінянське ЛМГ» підтвердила правильність обраного методу та показала себе, як економічно та експлуатаційно ефективна. Створення лісової дорожньої інфраструктури із використанням габіонних ящиків допомагає значно економити кошти і ресурси підприємства та є запорукою ефективного і своєчасного ведення комплексу лісогосподарських і лісозаготівельних заходів.

Додатково, в рамках співпраці з органами місцевого самоврядування ДП «Ясінянське ЛМГ» також виготовляє габіони для ремонту інфраструктури в населених пунктах Ясінянської територіальної громади.

Загалом, запровадження використання габіонних ящиків у господарстві ДП «Ясінянське ЛМГ» стало підгрунтям та новим поштовхом для подальшого пошуку ще більш результативних та економних підходів для розвитку лісової інфраструктури.

Разом до перемоги!

Все буде Україна!

Олена БОДНАР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах