126640
15:04 27.032022

У Берегові вшанували пам’ять Ференца Ракоці ІІ

Життя 7915

У Берегові 26 березня покладанням вінків вшанували пам’ять князя Ференца Ракоці ІІ з нагоди 346 річниці з дня його народження. Участь у заході взяли представники Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС), Закарпатського угорського інституту, громадської організації «Про Культура Субкарпатіка».

Ференц II Ракоці народився 27 березня 1676 року в селі Борша (тепер Кошицький край, Словаччина) в родині спадкоємного правителя Трансільванії Ференца I Ракоці та Ілони Зріні.

У 27-річному віці очолив боротьбу за незалежність проти Габсбургів, незабаром був обраний князем відновленого князівства Трансільванія. князем Трансільванії, а згодом очільником Угорщини для відновлення незалежності країни. Як одна з найвидатніших постатей в історії Угорщини, Ференц Ракоці ІІ був прикладом чесності та самопожертви. Протягом усього життя він не поступився ідеї досягнення незалежності Угорщини, не прийняв помилування і обрав життя в еміграції.

«Найбільшим вчинком Ференца Ракоці ІІ було те, що він зрозумів – немає в світі важливішого за свій народ, націю, свободу. І він поставив собі за мету повернути свободу угорського народу. Угорці жили під гнітом імперії Габсбургів. Це хотів змінити Ференц Ракоці ІІ, він віддав усі свої статки та поклав життя на досягнення цієї мети. І хоча визвольна боротьба була придушена, але її ідеї – що нація з власною духовністю, культурою має право на незалежне існування – живі. Ці ідеї актуальні і в наші дні», – зазначив голова Берегівського районного осередку ТУКЗ-КМКС Йожеф Шін.

Після покладання вінків до кінної статуї князя учасники заходу перейшли до колишнього палацу Бетлена-Ракоці, де поклали вінки до пам’ятної дошки Ференца Ракоці ІІ.

«Визвольна боротьба під керівництвом Ракоці – перша така національна боротьба, яка сприяла єднанню угорського народу. Закарпатський угорський інститут носить його ім’я теж не випадково. Адже ми хочемо рівнятися на нього, і зберегти його пам’ять на Закарпатті, – повідомила президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдико Орос. – В нашому інституті, зокрема, в ці дні зазвичай з цією метою проводимо Дні Ракоці – це конференції, запрошені лектори, концерти. Цього року через війну на це немає можливості. Але, сподіваюся, пам’ять не буде втрачена і наступного року вже у мирі ми зможемо знову вклонитися пам’яті Ракоці».

Гасло Ференца Ракоці ІІ «З Богом за Батьківщину і свободу!» (лат. – Cum Deo pro Patria et Libertate) сьогодні ще більш актуальне та слугує настановою для сучасної людини.

(CsA/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини