126495
12:01 25.032022

У Перечині уклали шлюб п’ять пар вимушених переселенців

Життя 7860

З 24 лютого по 25 березня 2022 року в Перечині уклало шлюб 13 пар, з них п’ять – вимушено переміщені особи з різних регіонів України, де відбуваються бойові дії. Про це кореспонденту «Карпатського об’єктива» повідомила начальник Перечинського відділу ДРАЦС (державної реєстрації актів цивільних справ) в Ужгородському районі Олеся Попович.

Фото із сторінки Перечинського відділу ДРАЦС в Ужгородському районі соціальної мережі Фейсбук

– Олесе Євгенівно, розкажіть, будь ласка, як працює очолюваний Вами відділ в умовах воєнного стану.

На 11 годину 24 лютого була запланована реєстрація шлюбу. О 7.30 мені зателефонували люди і запитали, чи можна перенести на 9 годину у зв’язку з ситуацією. Звісно, я пішла назустріч. Цей шлюб встигла скласти в реєстрі. Через 10 хв. реєстр був закритий. Наречені були із Запоріжжя, на Перечинщині проживають уже деякий час.

У зв’язку з вторгненням російських військ в Україну та введення воєнного стану в нашій країні Міністерство юстиції України видало вказівку, відповідно до якої для всіх громадян України спрощена реєстрація шлюбу. Зауважу, що з часу війни громадян інших держав не реєструємо.

Що це означає?

Реєструвати шлюб можемо у день подання заяви. Відповідно до статті 32 Сімейного кодексу України якщо для наречених є загроза життю, то це підстава для скорочення місячного терміну, передбаченого чинним законодавством. Пара приходить, пише заяву, ми проводимо обряд реєстрації шлюбу за скороченим сценарієм. Наречених вітаємо, видаємо їм свідоцтво про шлюб. Наразі наші реєстри відкриті.

– З яких міст та областей були наречені-переселенці та якого віку?

З Києва та Київської області, Чернігова, Житомирської, Полтавської, Запорізької, Донецької областей.

Це молоді люди віком 25-42 років. Це подружні пари, які живуть декілька років у цивільному шлюбі і мають спільну дитину, але у свій час шлюб не зареєстрували. Одна жінка пояснила, що вона планує виїжджати з дитиною за кордон, а чоловік залишається тут, бо невиїзний. Інша мала двох дітей від попереднього шлюбу і спільну семимісячну дитину з чоловіком, з яким розписувалася.

Ось історія однієї подружньої пари. Під час телефонної розмови з кореспондентом «КО» пані Олена розповіла: «Від попередніх стосунків у мене є дитина, у Дмитра – двоє. Нашим стосункам чотири роки. Планували, що влітку проведемо урочисте укладання шлюбу, відгуляємо весілля у ресторані, медовий місяць проведемо на морі за кордоном. І тут почалася війна, яка повністю змінила наші плани. З-під бомб та обстрілів міста Українка, що біля Києва, вирішили рятуватися. Приїхали на Закарпаття, взявши і дітей чоловіка, які проживали з їхньою мамою в Запоріжжі. Проживаємо всі п’ятеро в орендованому будинку одного із сіл Перечинщини. Вирішили зареєструвати шлюб, не чекаючи літа. Квітів, шампанського не було. Відзначили обідом за родинним столом. Будемо святкувати, як припиниться війна в Україні, як настане мир на нашій землі. Сподіваємося, що це буде скоро».

– А як щодо оплати?

У нас є платні послуги, затверджені Міністерством юстиції України. На даний час держава звільнила від сплати державного мита. Якщо наречені бажають, то можуть сплатили добровільні внески для потреб Збройних сил України і перерахувати кошти на спеціальний рахунок.

Із засобів масової інформації довідалася, що зараз можливе укладення шлюбу без присутності одного з подружжя. Поясність, будь ласка.

–Мін’юст вніс зміни і зараз дозволено реєструвати шлюб без присутності одного з подружжя. Якщо чоловік або дружина бере участь у воєнних діях і вони вирішили зареєструвати шлюб, то чоловік пише заяву, командир частини завіряє, нам її надає майбутня дружина. Реєстрація шлюбу відбувається по відеозв’язку з чоловіком у присутності двох свідків у відділі ДРАЦСу. Відповідна реєстрація відбувається за попередньою домовленістю на визначений час та дату.

По Україні такі випадки є, на Закарпатті поки що нема. З цим питанням до нас зверталися три жінки з Перечинщини. Ми роз’яснили їм порядок реєстрації.

– Дякую за змістовну розмову та роз’яснення.

Тетяна ГРИЦИЩУК

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах