126413
10:12 24.032022

Закарпаття знову прийняло біженців зі сходу України – жінок та дітей працівників ДСНС, які залишилися там виконувати свій обов’язок

Життя 7570

У середу, 23 березня, на залізничний вокзал Ужгорода прибув потяг, який привіз 50 членів сімей працівників ДСНС України, які залишилися у зоні бойових дій. Загалом це 35 дітей та 15 жінок, які понад добу добиралися до безпечного Закарпаття. Але поряд з ними у потязі приїхали й інші біженці (близько 200 осіб), які теж змушені були покинути рідні домівки.

Потяг запізнився на кілька годин, але це ніщо у порівнянні з тим, що пережили його пасажири, які змушені були свою маленьку батьківщину, бо їхньому життю реально загрожувала смертельна небезпека.

Традиційно на самому пероні їх зустріли ужгородські волонтери, які цілодобово чергують на залізничному вокзалі. Вони допомогли їм із багажем та опікувалися всіма прибулими вже безпосередньо у приміщенні самої центральної зали вокзалу, де можна було відпочити, привести себе до порядку та нормально поїсти щойно приготовленої повноцінної гарячої їжі та чаю.

До відома, на центральній площі вокзалу на всіх чекали керівництво закарпатської ОВА, обласного управління ДСНС та Генерального консульства Угорської республіки в м. Ужгород, які прийшли, щоб підтримати, проконсультувати та скерувати всіх переселенців згідно намічених ними маршрутів.

Присутній тут голова Закарпатської ОВА Віктор Микита на запитання журналістів повідомив наступне: «Сьогодні до Ужгорода окремою групою прибули 50 осіб – це жінки і діти наших рятувальників, які перебувають у зоні бойових дій. Всі вони прямують до Угорщини, де їх прийме одна з місцевих громад. Завдячуючи угорській стороні та персонально генеральному консулу Угорської республіки у м. Ужгород пану Йожефу Бачкаі це стало можливим і ми вже направили туди близько двісті осіб.

А загалом цим рейсом прибуло понад двісті громадян, які виявили бажання виїхати з місць бойових дій. В основному вони приїхали з Донецької, Луганської та Запорізької областей. Проте, наголошую, що ми піклуємося всіма громадянами України, які прибувають до нашої області.

Тому, як ви бачите, ось поряд з нами стоїть автобус, який вже заповнений людьми, які збираються виїжджати за межі України – до Словаччини. Їх на цьому автобусі довезуть прямо до митного переходу «Ужгород – Вишнє Нємецьке», де вони пішохідним переходом перейдуть у Словацьку республіку. Я там уже був, бачив цей процес. Там є всі відповідні умови, в тому числі і безкоштовне харчування. Далі їх вже словацький автобус забирає і відвозить до вокзалів, щоб вони мали могли рухатися далі, до інших країн Європи (які вони собі намітили). На цих транспортних вузлах є медичні працівники, які можуть проконсультувати всіх наших громадян, якщо це буде потрібно».

Консул Генерального консульства Угорської республіки у м. Ужгород Ласло Куті з цього приводу наголосив на наступному: «Всі угорські інституції, які задіяні у цьому процесі зроблять все можливе для того, щоб біженці з України отримали найкращі умови, які тільки можливі у цій екстремальній ситуації. Ми надаємо гарантії для усіх цих людей. І, це стосується не тільки питання безкоштовного проживання та харчування, а й все інше, що буде їм потрібно для проживання в Угорщині.

Також всі українські біженці автоматично отримуватимуть гарантовані медичні послуги такої ж якості, як і громадяни Угорщини. Додатково ми займаємося питання комфортного проживання для дітей, за потреби з ними будуть працювати медичні спеціалісти, в тому числі і психологи. Сюди включені і різні розважальні програми для діток. Ми стараємося створити для них умови, у яких вони почуватимуться комфортно і безпечно».

Начальник головного управління ДСНС у Закарпатській області Роман Гудак відповідаючи на запитання журналістів зазначив: «Це приїхали дружини і діти наших співробітників з сходу України. Я мав телефонну розмову зі своїм колегою з Донецька і він повідомив мені, що сьогодні ввечері виїжджає ще одна група із ста чоловік і ми будемо їх чекати тут, у нас. Завдяки Генеральному консульству Угорської республіки у м. Ужгород та пані Юдіті Петеї (заступниця голови Закарпатської ОВА та депутатка Закарпатської обласної ради від фракції КМКС) у нас все проходить дуже спокійно і продумано. Піклування та допомога постійна – від перону потяга, який прибув на вокзал і до самого місця дислокації в Угорщині. Все безкоштовно, одразу на кордоні їх вже чекають і доставлять до місця проживання».

До слова, за інформацією Закарпатської ОВА щодня до Ужгорода прибуває 10-12 тис українських громадян, які змушені були втікати від бойових дій. Всі вони надзвичайно змучені довгою дорогою та емоційно виснажені через багатоденні, а то й кілька тижневі очікування свого спасіння. І, одними із таких сьогодні були пані Людмила і її вагітна дочка Тетяна із Запорізької області. Вони вийшли на перон ужгородського вокзалу абсолютно розгубленими із двома важкими сумками, яка пані Людмила самостійно не могла нести.

Після допомоги із транспортуванням сумок, вже на лавці всередині вокзалу вона, важко стримуючи сльози на очах, розповіла наступне: «До потяга ми добиралися на трьох автомобілях. Спочатку нас із дочкою забрали волонтери і провезли до іншої машини. Далі ми вже з іншими людьми доїхали до Оріхова, а останній водій, який зголосився нас відвести до Запоріжжя, віз продукти додому і йому було просто по дорозі. Ми переночували в родичів, а потім сіли на потяг до Ужгорода. Їхали трохи більше доби, але все дуло добре і спокійно. Набагато спокійніше ніж вдома…

Ми зараз трохи відпочинемо і їдемо далі до Словаччини. Там мій син, який вже давно працює там. Він забере нас після переходу кордону. Нам там буде безпечно, особливо дочці, яка як бачите має великий термін вагітності. Я дуже прошу Бога, щоб все було добре зі всіма нами, і тими, що мусять виїхати, і з тими, які залишаються. Дякую всім тим людям, які допомогли нам пройти цей шлях… Я багатьох із них навіть імені не знаю, але Бог вже бачив і все знає!».

Юрій КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах