126090
10:27 19.032022

На Закарпатті 82% пунктів тимчасового розміщення евакуйованого населення відповідають санітарним та епідемічним вимогам

Життя 2464

Про це під час брифінгу зазначила в.о. начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області Сніжана Локес.

З метою забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя на території Закарпатської області та недопущення виникнення ускладнень епідемічної ситуації, для запобігання виникненню та поширенню харчових отруєнь та групових захворювань серед населення, у зв’язку з великою кількістю осіб, які вимушені покинути місця постійного проживання через військову агресію російської федерації, Головним управлінням Держпродспоживслужби в Закарпатській області ініційовано проведення моніторингу функціонування пунктів тимчасового розміщення та харчування евакуйованого населення щодо дотримання санітарно-протиепідемічних правил і норм з урахуванням відповідного наказу Міністерства охорони здоров’я України.

«Моніторинг здійснюється на всіх адміністративних територіях Закарпатської області у співпраці з органами місцевого самоврядування та військово-цивільними адміністраціями», – повідомила Сніжана Локес.

Для суб’єктів господарювання, що надають послуги з розміщення та харчування, для територіальних громад розроблені відповідні пам’ятки:

  • щодо дотримання умов та правил приготування їжі при воєнному стані;
  • щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час екстреного облаштування місць тимчасового перебування осіб, які вимушені покинути місця постійного проживання у зв’язку з військовою агресією російської федерації;
  • правил щодо забезпечення санітарно-гігієнічного режиму на харчоблоці.

«Щоденно кількість розгорнутих пунктів тимчасового розміщення евакуйованого населення та кількість зареєстрованих тимчасово переміщених осіб збільшується. Фахівцями Головного управління Держпродспоживслужби здійснено моніторинг 152 пунктів. 82% повністю відповідають мінімальним вимогам щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час екстреного облаштування місць тимчасового перебування осіб», – зазначила в.о. начальника ГУ Держпродспоживслужби в Закарпатській області.

За її словами, проведено моніторинг 73 пунктів, де організовано харчування для евакуйованих осіб, керівникам та організаторам надані чіткі рекомендації забезпечення санітарно-гігієнічного режиму на харчоблоках, для уникнення спалахів харчових отруєнь та групових захворювань.

Закарпатською регіональною державною лабораторією Держпродспоживслужби проводяться лабораторні дослідження якості питного водопостачання та харчових продуктів на цій категорії об’єктів, досліджено 18 взірців питної води та 18 проб харчової продукції на відповідність до вимог санітарного законодавства, безпечності та якості харчових продуктів.

Начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Сергій Шуберт повідомив, що на усіх адміністративних територіях області працює 15-20 моніторингових бригад.

Особливу увагу він звернув на неприпустимість використання води, яка є не бутильована і термічно оброблена.

«Робота має бути спрямована на профілактику і попередження спалахів гострих кишкових інфекцій та групових інфекційних захворювань», – сказав Сергій Шуберт.

За даними фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області, відповідно до даних отриманих від голів ОТГ, на 17.03.2022 в області розгорнуто 362 пункти тимчасового розміщення евакуйованого населення та 265 пунктів, де організовано харчування.

«На сьогодні найбільше пунктів розміщення та харчування для переміщених осіб розгорнуто на територіях Ужгородського, Мукачівського та Рахівського районів», – повідомила начальник відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів Вікторія Дьордяй.

За її словами, першочергово увага звертається на об’єкти, де розмішується та харчується понад 100 осіб.

«У місті Ужгород – заклад громадського харчування «Дельфін», спортивні комплекси «Юність» та «Буревісник», «Падіюн», гуртожитки УжНУ. По місту Мукачево – хаб «Венеція», магазин «АLMA», військовий ліцей», – навела приклад Вікторія Дьордяй.

Лабораторні дослідження якості питної води та харчових продуктів здійснюються відповідно до визначених критеріїв високого ступеню ризику. Пріоритетно обстежуються джерела водопостачання, де попередньо реєструвались нестандартні взірці по мікробіологічним та хімічним показникам, харчові продукти досліджуються на об’єктах, де іде приготування готових страв більш як 500 порцій на добу.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини