125915
21:01 16.032022

Сотні порцій гарячих обідів роздали на залізничному вокзалі Ужгорода. Відео

Життя 9086

В рамках програми «Угорщина допомагає», назва якої говорить сама за себе, 16 березня, на Закарпатті стартувала ще одна гілка цієї благодійної мети – «Споживок». Саме завдяки цій акції планують забезпечити гарячими обідами родини вимушених переселенців.

Координаторка проєкту Крістіна Кудлотяк розповідає, що програма «Споживок» розрахована на те, щоб надати змогу вимушеним переселенцям отримати гарячу їжу у тих місцях, де її не можуть приготувати. Мова йде насамперед про залізничні вокзали, де протягом дня, а подекуди й не одного, перебувають цілі родини, які змушені покидати рідні домівки та їхати з одного кінця країни до іншого.

Перші такі обіди приготували в готельно-ресторанному комплексі «Гелікон», що на Берегівщині. 300 порцій вже сьогодні відправили на центральний залізничний вокзал міста Ужгород.

 «Доставлятимемо харчування щодня, навіть у вихідні дні. Зовсім скоро плануємо збільшити кількість порцій до 800. Для цього ми залучили до участі у благодійному проєкті кількох підприємців та рестораторів», – додала Крістіна Кудлотяк.

У кожному порційному контейнері є гаряча м’ясна страва з гарніром та салатом, а як додаток – пляшка води та щось із фруктів. Поки складено меню на два тижні, тож щодня вимушених переселенців годуватимуть різноманітними смачними стравами закарпатської кухні.

Як зазначає пані Крістіна, на даний момент найскладніша ситуація в Ужгороді, адже там знаходиться найбільша кількість вимушених переселенців, тому в першу чергу обіди доставлятимуть туди: «Ми чекаємо пропозиції від закарпатської ОВА щодо тих місць, де ще є потреба у нашій роботі. Тому ми готові відгукнутися на всі звернення».

Крім того, в рамках програми «Угорщина допомагає» на Закарпатті закуповують муку, з якої потім на місцевих підприємствах виготовляють макаронні вироби. Ці продукти харчування зберігатимуть на складах та у випадку виникнення дефіциту роздаватимуть населенню, а з муки ще й пектимуть хліб.

Нещодавно до волонтерів програми звернулися зі Львівської області з проханням надати питну воду і вже через кілька днів туди направлять каміон бутильованої води.

Не забуваючи про важливість інформаційного простору до друку підготували спеціальні листівки, які роздаватимуть біля угорських пунктів пропуску. У цих буклетах можна буде знайти необхідну інформацію для тих, хто планує перетнути кордон та зупитися чи продовжити дорогу територією Угорщини. Серед важливої інформації – документи, що необхідні при перетині кордону, пункти обігріву, як саме придбати пільговий «квиток солідарності», посилання на корисні сторінки з житлом та медичними послугами.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах