125768
09:44 15.032022

У Перечині екскурсоводка проводить безкоштовно екскурсії для вимушено переміщених українців

Життя 5746

Гід-екскурсовод Аліса Смирна проводить безкоштовно екскурсії для вимушено переміщених українців у Перечині. Знайомить людей, які приїхали до нас з Харкова та Київської області, з родзинками міста, показує його краєвиди, розповідає про його історію, звичаї, традиції.

Кореспондентка «Карпатського об’єктива» поспілкувалася із пані Алісою.

– Із садочка «Веселка» зателефонували мені і запитали, що би я могла порадити переселенцям, чим би можна відволікти їх від війни, біди, адже дехто втратив житло, домівку. Я подумала: люди їхали, з труднощами добиралися до Закарпаття, потребують підтримки. Першу екскурсію провела для людей, які розмістилися у садочку «Веселка». Їх було чоловік десять. Екскурсія пройшла «на ура». Людям сподобалося. І для мене це було бальзамом на душу. Я втратила роботу. Моя цільова група – туристи з Німеччини. Ясно, що через війну в Україні вони не будуть приїжджати сюди. Наразі виконую роботу, не притаманну моєму фаху: завантажую-розвантажую міхи, коробки, переводжу гуманітарну допомогу. А екскурсії – це те, що я люблю. Другу та третю екскурсії ініціювала сама. Написала оголошення у Фейсбуці. 13 березня, у неділю, була гарна сонячна погода. Думаю, якщо мені ніхто не телефонує, не треба щось перевозити за кордон, то провести чергову екскурсію самраз. Зателефонувала у садочки, написала оголошення у ФБ. Людей прийшло багато, долучилися і двоє перечинців.

– Бачу, Ви у гуні.

– Так, одягаю гуню, традиційний верхній одяг наших предків. Я в образі Федора Фекети.

– Звідки стартуєте і куди прямуєте?

Збираємося у центральному скверику, біля пам’ятника Федору Фекети. Розповідаю про легендарного листоношу.

Потім ідемо на гору Гурка, де знаходиться Хресна дорога. Біля першої каплички розповідаю про наші гори, мальовничі краєвиди, Лавандову гору. Біля кожної штації зупинялися і імпретувала шлях Ісуса Хреста перед розп’яттям. Ми накладали історію того хреста, того тягаря, який кожен має нести і порівнювали із теперішньою ситуацією в Україні. Війна в Україні – це той хрест, який ми маємо нести.

З гори Гурка видно православну та греко-католицьку церкви, римо-католицький костел. Показала, розказала про наші сакральні святині.

– Чи ставили Вам питання, що їх цікавило?

– Діти ставили питання про Ісуса Христа: «Чому його розіп’яли?» Мої екскурсії – це не суцільні монологи, а і діалоги. Я питала дітей: «Як ви думаєте, чому листоношу пускали у кожну хату? Чому символ пошти – дудка, а не голуб?» Фекета приходив у центр населеного пункту і сповіщав про свою появу «пум-пум» за допомогою дудки.

– Як реагують люди на нашу закарпатську бесіду, слова?

– Я бачила посмішки. Це говорить про те, що їм сподобалося, вони зацікавилися історією нашого краю. Питали, чи ще будуть екскурсії, казали, що рекомендуватимуть й іншим переселенцям.

Подам і відгук перечинця Юрія Шейка: «Як мешканець Перечина, на Хресній дорозі бував багато разів. Сьогодні на недільній екскурсії, куди привів своїх вимушених гостей з Дніпропетровщини, я разом з ними отримав масу задоволення та цікавої регіонально-патріотичної, осучасненої по відношенню до ситуації в Україні, інформації. Мене потішило, що основна маса екскурсантів складалася із молодих за віком представників різних областей України, і вони отримали не лише інформацію про Перечин та його родзинки, але, певен, що і стали духовно ближчими до тих цінностей, на які у своїй розповіді акцентувала Аліса Смирна».

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах