125227
21:30 7.032022

Кількість українських біженців у Європі вже досягла понад 1,7 млн осіб

Життя 8448

Увесь цивілізований світ з першого дня нападу Росії підтримує Україну, надаючи прихисток усім, хто рятується від війни за межами батьківщини.

Уже за перший тиждень кількість українських біженців, за підрахунками ООН, сягнула мільйона осіб. А за 10 днів зросла до 1,5 млн. Про це написав у соціальній мережі Twitter верховний комісар ООН у справах біженців Філіппо Ґранді. «Це найшвидша криза біженців у Європі з часів Другої світової», – наголосив він у неділю, 6 березня. До слова, раніше в ООН прогнозували, що кількість біженців до липня цього року може становити чотири мільйони.

І, вже станом на вечір понеділка, 7 березня, за останніми даними ООН, Україну вимушено покинули вже понад 1,7 млн людей. Найчастіше наші громадяни перетинають кордон із сусідніми країнами. Тож, Польща вже прийняла 1 млн 27 тис 603 біженців, Угорщина відповідно – 180 тис 163, Словаччина – 128 тис 169, Молдова – 82 тис 762, а Румунія – 78 977. Цікавим є і той факт, що 53 тис 300 осіб виїхали до Росії і 406 – до Білорусі.

Також, за даними ООН, 183 тис 688 осіб не зупинилися у Польщі, Угорщині, Словаччині чи Румунії, а поїхали далі, в інші країни Європи. Слід зазначити, що загальна цифра змінюється щодня, а це значить, що вже до кінця поточного тижня вона може сягнути двох мільйонів осіб і, навіть, більше.

Так, до прийому тимчасово переміщених осіб з України готові (та вже приймають) і інші держави Європи та світу – Чехія, Латвія, Німеччина, Франція, Нідерланди, Іспанія, Великобританія, Швейцарія, Канада… І цей список щодня розширюється.

Як відомо, фактично починаючи з 4 березня, у країнах ЄС громадяни та резиденти України можуть офіційно жити, працювати, отримувати медичну допомогу, житло та освіту впродовж одного року. Якщо конфлікт затягнеться або повернення на батьківщину вважатиметься небезпечним, цей термін можуть продовжити ще на два роки. Для перетину кордону достатньо мати будь-яке посвідчення особи з фотографією або закордонний паспорт. Інші країни теж послабили вимоги до вʼїзду.

У понеділок, 7 березня, Верховний представник ЄС з питань зовнішньої політики Жозеп Боррель заявив, що Європа «має створити коаліцію, щоб допомогти біженцям з України», і бути готовою «прийняти приблизно п’ять мільйонів людей».

Нагадуємо, що оскільки Україна оголосила мобілізацію, то з країни не можуть виїжджати чоловіки віком 18–60 років. Тому кордон перетинають тільки жінки, діти, літні люди, а також іноземці, які перебували в Україні на законних підставах (навчання, бізнес, туризм та ін.). Усіх їх одразу зустрічають прикордонники приймаючої сторони, а потім, згідно з прийнятими правилами та інструкціями, спрямовують за певним маршрутом.

Як уже повідомлялося, 4 березня очільниця Європейської комісії (ЄК) Урсула фон дер Ляєн заявила, що Європейський Союз уперше з 2001 року звернувся до Директиви про тимчасовий захист, щоб допомогти біженцям з України.

ЄС вирішив у терміновому порядку фінансово підтримати цей крок. «Європейський Союз надає 500 млн євро як перший транш допомоги українцям… Я пишаюся Європейським Союзом сьогодні. Наша єдність, наша рішучість і солідарність – це дійсно Європа в її найкращому вигляді», – заявила президентка ЄК.

Ця екстрена гуманітарна допомога буде спрямована на покриття витрат держав-членів, що зіткнулися з масовим приїздом біженців з України. Очікується й допомога Молдові (яка не є членом євроблоку), де розміщені десятки тисяч біженців з України. ЄС ухвалив рішення про надання їм права на роботу, навчання тощо без розгляду індивідуальних заяв.

Також слід наголосити, що за оцінками ООН, щонайменше 160 тисяч людей в Україні, які втекли від війни, є переміщеними особами у своїй власній країні. У ЄС у цього приводу вважають, що загальна цифра може зрости до семи мільйонів, а загалом 18 мільйонів українців постраждають від війни.

Крім цього, Верховна комісія ООН у справах біженців вже заявила, що намагається всіляко допомогти внутрішньо переміщеним особам, але наразі працювати в Україні небезпечно через постійні обстріли з боку російських військових та їхїнього антигуманного ставлення до мирного населення. Попри це ООН все ж готується надавати допомогу у західних областях Україні, куди легше дістатися і де її працівникам не загрожує смертельна небезпека.

До відома: 143 тисячі українців із 24 лютого до 6 березня вже повернулися додому, в основному чоловіки, повідомляє Державна прикордонна служба України.

Що важливо, багато з них свідомо повертаються додому, щоб стати до лав Збройних сил чи територіальної оборони, бо мають бойовий досвід (були учасниками АТО/ООС).

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Прокуратура вимагає скасувати дозвільні документи для ведення будівельних робіт на привокзальній площі в Мукачеві
15:27
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Всі новини