125143
09:00 7.032022

Бабяк: доставка гуматірної допомоги на Закарпаття триває безперебійно

Життя 3618

Доставка гуманітарних вантажів через західний кордон до Берегова триває безперебійно завдяки спрощенню процесу їх прийому в Україні.

Берегівська міська територіальна громада з часу введення воєнного стану в країні працює і вдень, і вночі в постійній готовності. Усі структурні підрозділи відмінно виконують свої обов’язки, а керівники виконують всі завдання для безперебійного функціонування територіальної громади.

На початку тижня відбулося значне спрощення процесу доставки гуманітарної допомоги на Закарпаття, оскільки тепер вантажі надходять не по одному централізованому каналу. Найважливіше, що доставка допомоги значно пришвидшилась.

Голова Берегівської міської територіальної громади Золтан Бабяк в інтерв’ю телеканалу «ТВ 21 Унгвар» підсумував: «Дуже приємно, що всі наші міста-побратими та інші благодійники дали нам знати – вони збирають та відправляють гуманітарні вантажі до Берегова або до кордону».

Протягом минулого тижня гуманітарні вантажі з міст-побратимів були доставлені в Берегово. Облаштовано склади для зберігання продуктів харчування, там їх тримають, а згодом відправляють у населені пункти краю, де приймають переселенців, а також для забезпечення тих, хто потребує підтримки у цей непростий час. У переговорах з містами-побратимами майже в усіх випадках просили борошно, щоб стабілізувати ринок хліба в регіоні. Усі партнери готові надати його для безперебійної роботи пекарень.

Голова громади повідомив, що один із перших гуманітарних вантажів прибув до Берегова з області Гарґіта, Румунія. Гуманітарний вантаж отримали також і з угорського міста Ґеделле (Gödöllő), який містив продукти харчування тривалого зберігання, питну воду та генератори. Технічне обладнання, генератори та резервуари для питної води надійшли і з Сату-Маре, Румунія. Місто-побратим доправило в Берегово раніше і 6 тонн продуктів харчування цільової допомоги.

Кілька днів тому прибув і вантаж із міста Вашарошнамень. «Слід наголосити, що Вашарошнамень відіграє дуже важливу логістичну роль у цій ситуації, адже багато благодійників не мають можливості доставити допомогу до угорсько-українського пункту пропуску, тому мерія Вашарошнаменя надала для цього складське приміщення, звідки міська рада Берегова у співпраці з Асоціацією «Об’єднання прикордонних органів самоврядування Закарпаття» доставляє вантажі на Закарпаття.

Гуманітарну допомогу отримуємо не лише від органів місцевого самоврядування, але і від різних громадських та церковних організацій, благодійних служб, приватних осіб. «Думаю, що кульмінація першої хвилі доставки гуманітарної допомоги очікується в неділю або понеділок», – каже очільник територіальної громади.

У продуктових магазинах зросли ціни, і, оскільки можливості постачальників поки невідомі, виконком міста Берегово тимчасово призупинив дію рішення від 21 грудня 2018 року про заборону продажу промислових та продовольчих товарів на вулицях. Відповідно вулична торгівля була тимчасово дозволена для забезпечення населення.

Адміністрування, пов’язане з транскордонними перевезеннями гуманітарних вантажів, визначене, процес триває безперебійно, але тримати особистий контакт також дуже важливо, – каже Золтан Бабяк. «Мої колеги супроводжують всі доставки і, при необхідності, можуть супроводжувати назад до пункту пропуску Берегшурань», – додав він.

Пункти розміщення переселенців створили в Берегівському Ліцеї ім. Габора Бетлена, ДНЗ №5, а також у дитячому садочку села Велика Бакта. В цих пунктах станом на 5 березня перебувала 101 особа, а з початку функціонування зареєстрували 226 переселенців. Крім того, до приватних закладів – готелів, пансіонатів – прибуло близько 4 тисяч осіб із різних областей України.

«Розповсюджуючи гуманітарну допомогу, ми маємо на меті забезпечувати і місцевих мешканців, хто цього потребує, і переселенців. Якщо допомога буде надходити в такій самій кількості, ніяких збоїв не буде. Для мене дуже важливо, щоб водопостачання, громадське освітлення, електро- та газопостачання були стабільними. Берегово – наразі безпечне місто, і ми зробимо все можливе, щоб таким воно і залишалося», – каже голова територіальної громади.

У місті створено кілька пунктів прийому гуманітарної допомоги, де збирають усе необхідне для бійців, переселенців та інших потребуючих.

У межах своєї компетенції міська рада забезпечує потреби діяльності загону територіальної оборони. Крім того, мерія відкрила рахунок зі збору матеріальної допомоги для загону територіальної оборони, жителям громади та переселенцям.

Важливо не панікувати, перевіряти факти та отримувати інформацію лише з достовірних джерел! Будьте уважні та толерантні один до одного! Ми всі сподіваємося, що якнайшвидше настане мир.

TV21 Ungvár/CsA, Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах