124725
17:55 28.022022

Допомога біженцям в Ужгороді: 19 школа готова приймати людей. Фото

Життя 15407

Пункти прийому гуманітарної допомоги розгорнули в Ужгороді. Один з таких організували в 19 школі, що знаходиться на вулиці Заньковецькій.

Вже кілька днів небайдужі ужгородці, приносять сюди необхідні речі.

– Потрібно допомагати, тільки так ми переможемо. Ми – диванний батальйон і не маємо права на бездіяльність, – каже Сергій, який приніс у пункт збору ковдри, матраци, рушники та постільну білизну.

Допомагати вирішила і пані Наталя, яка живе поблизу школи. Про збір гуманітарної допомоги жінка дізналася з соціальної мережі Фейсбук. Принесла ковдри та подушки. Зібрала речі від сусідів. 

– Ми розраховуємо на бомбосховище, яке є під школою. Звісно, дав би Бог, щоб воно не знадобилося. Але все таки, ховатися більше нам ніде. А людям, яких поселять в школі, будемо допомагати всім чим можемо, – розповіла жінка.

Пункт прийому гуманітарної допомоги працює з 8 години до 20 в будні та вихідні. На ніч тут залишається чергувати один працівник. Люди приходять щохвилини: несуть необхідні речі. 

Станом на 28 лютого пункт прийому вже забезпечений всім необхідним. Наразі потребують матраци, питну воду та продукти, які можуть довго зберігатися.

Спортзал школи вже готовий приймати біженців. Тут організували близько сотню ліжко-місць. Працюють переважно вчителі, які стали волонтерами.

Також у школі є столова, де планують готувати для переселенців.

– На кухні у нас є крупи, макарони, олія. Всі бажаючі можуть принести продуктові набори, – розповідає директор школи Оксана Русин. – 

Загалом заклади освіти самостійно не мають права приймати біженців. Головний координаційний центр може їх направити до нас. Наразі людей розселяють по гуртожиткам, в місця, де є більш комфортні умови. Ми у свою чергу, робимо все можливе, аби переобладнати школу на пункт поселення.

Також завдяки небайдужим, вдалося розчистити бомбосховище, яке знаходиться під школою. Там вже розмістили імпровізовані ліжка, завезли питну воду. 

Тож школа готова приймати біженців та надавати допомогу в будь-який момент.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах