124637
12:55 27.022022

Орбан: хто прибуває з України, приходить у дружнє місце

Життя 4700

Хто прибуває з України, приходить у дружнє місце, в Угорщині на них чекають друзі. Про це заявив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, коли у суботу відвідав село Берегшурань на українсько-угорському кордоні, де діє пункт пропуску.

Під час спілкування із журналістами прем’єр-міністр наголосив, що лінія фронту поки що далеко від Угорщини, але слід бути готовими до того, що і на Закарпатті будуть військові дії.

«Отже з наближенням лінії зіткнень солдатам та мерам слід ставати дедалі більш дисциплінованими», – сказав він.

Прем’єр висловив думку, що він вважав, ніби більш сильна сила духу буде потрібна наступного тижня, бо Угорщина не хоче втручатися в цей збройний конфлікт.

Відповідаючи на запитання, Віктор Орбан назвав дезінформацією те, що Угорщина єдина країна – член ЄС, яка виступає проти фінансової ізоляції російських банків.

«Будьте готові, що на війні дезінформація є звичайним явищем (…). Угорщина чітко дала зрозуміти на саміті ЄС у четвер, що ми підтримуємо всі санкції, погоджені в ЄС. Ми нічого не блокуємо», – додав він.

Оцінюючи ситуацію на кордоні, прем’єр зазначив, що готовність допомогти сприяє місцевим самоврядуванням долати труднощі. Незважаючи на серйозність воєнних дій, все йде організовано та спокійно.

Віктор Орбан повідомив, що Угорщина впускає всіх, у тому числі тих, у кого немає закордонного паспорта, а після відповідної перевірки – і громадян третіх країн.

«Робота триває злагоджено, але не можна розслаблятися, оскільки труднощі ще попереду. Маємо пам’ятати, що по той бік кордону йде війна», – сказав він.

Прем’єр-міністр також похвалив угорців, адже, згідно з доповіддю мерів, місцеві мешканці доброзичливі та уважні.

«Тут присутня угорсько-українська дружба між людьми, відчутними перевагами якої зараз користуються українці», – додав він.

Відповідаючи на запитання журналістів, він нагадав, що за останні десять днів низка європейських лідерів, у тому числі він, канцлер Німеччини та президент Франції, звернулися з мирними ініціативами до президента Росії Володимира Путіна.

“Ми зробили все можливе, щоб уникнути війни, але всі зусилля ЄС були безуспішними», – сказав він.

На думку прем’єра, зараз Угорщині слід зосередитися на поверненні від війни до миру. Крім того, все, що є в списку санкцій ЄС, виконується Угорщиною, зазначив він.

Відповідаючи на запитання журналіста про те, чи приймає Угорщина українських чоловіків, які тікають від військової служби, він наголосив, що хто ступає на територію Угорщини – потрапляє під юрисдикцію Угорщини, де отримає допомогу.

«За правилом усім біженцям потрібно надавати допомогу», – сказав Віктор Орбан під час спілкування із журналістами біля пункту пропуску «Берегшурань – Лужанка» на угорсько-українському кордоні.

(MTI), karpat.in.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах