124423
22:08 22.022022

В Ужгороді відкрили меморіальну табличку відомій дитячій поетесі. Фото, відео

Життя 8469

Закарпатці завжди пишатимуться своїми талановитими краянами. Чимало відомих вчених, політиків, науковців та діячів культури є вихідцями саме Срібної Землі – їх шанують та пам’ятають. Такою непересічною особистістю є і закарпатська поетеса Борбала Салаї.

22 лютого на стіні дому, де жила і творила поетеса відкрили меморіальну табличку, присвячену її світлій пам’яті. Борбала Салаї була відома більше як дитяча письменниця, а її твори до тепер залишають по собі помітний слід. Організатором встановлення меморіального знаку виступив Ужгородський осередок Товариства угорської культури Закарпаття (ГО «ТУКЗ – КМКС»).

Вшанувати пам’ять непересічної закарпатки зібралося чимало ужгородців, представників Генерального консульства Угорщини в Ужгороді, угорських громадських організацій та учнів Ужгородської ЗОШ №10 з угорською мовою навчання імені Дойко Габора.

Зі словами вітання до присутніх звернулася Юдіта Кулін, голова Ужгородського осередку ГО «ТУКЗ – КМКС» та зазначила, що Борбала Салаї – знана закарпатська поетеса, яка творила переважно для дітей: «Напевно, на Закарпатті немає людини, яка не знала чи не читала хоча б один-два вірші тітоньки Борбали. Чомусь її ритмічні та мелодійні вірші закарбовуються в нашій пам’яті як народні пісні».

Вірші Борбали Салаї почали публікувати у 1954 році і з того часу їх перелали кількома мовами. Поетеса й сама займалася перекладами творів українських і російських письменників на угорську мову. Активно друкувалася у збірниках, антологіях, читанках та інших виданнях для дітей як в Ужгороді, так і в Угорщині. Твори пані Борбали досі можуть читати як малі, так і дорослі на сторінках дитячого журналу «Ірка».

Юдіта Кулін також розповіла, що у 2006 році поетеса стала лауреатом літературної обласної премії імені Федора Потушняка за збірку віршів «У гаю зеленім». Її персонажів втілили в життя закарпатські художники-графіки та скульптори.

«Моя сім’я теж полюбляє творчість Борбали Салаї – її вірші я часто читала обом своїм дочкам. Одна з яких у дорослому віці стала ілюстратором, тому дякую моїй дочці Агнесі за те, що підготувала графічний малюнок, який і розмістили на меморіальній табличці. Це персонаж феї зі збірки «У гаю зеленім»», – додала Юдіта Кулін.

Запрошений на захід консул дипломатичного представництва Угорщини в Ужгороді Ференц Папп наголосив, що такі творчі особистості є ключовою ланкою, яка єднає народи крізь призму культури, історії та літератури: «Вірші Борбали Салаї дотепер заохочують дітей до здобуття нових знань, а їхні цікаві сюжети не залишають байдужими. Готуючись до сьогоднішнього заходу я прочитав кілька віршів поетеси і здивувався, адже я знаю їх ще з дитинства – це приємно здивувало».

Учні початкових класів Ужгородської ЗОШ №10 з угорською мовою навчання імені Дойко Габора підготували до такої події невелику програму – декламували вірші поетеси та навіть виконали музичну композицію, де до її твору підібрали музику.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах