124375
08:45 22.022022

Відбулися річні загальні збори Берегівського осередку ТУКЗ-КМКС

Життя 4300

Берегівський осередок Товариства угорської культури Закарпаття провів річні загальні збори 19 лютого.

Захід відкрив очільник осередку Іштван Молнар, який представив гостей – голову Берегівського районного осередку ТУКЗ-КМКС Йожефа Шіна та голову фракції «КМКС» ПУУ в раді Берегівської міської територіальної громади Кароліну Дорчі.

Після оголошення та ухвалення питань порядку денного присутніх привітав Йожеф Шін, який прозвітував про роботу за минулий рік. Він, зокрема, зазначив, що основне завдання берегівчан – працювати на благо міста, для його розвитку та процвітання.

За словами Йожефа Шіна, завдяки підтримці угорського уряду в Берегові було втілено в життя багато проєктів розвитку, інші ще чекають на свою реалізацію в майбутньому. Так, під час нещодавнього візиту заступник міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Левенте Мадяр заявив, що за підтримки уряду Угорщини планується реконструкція Будинку культури, який знаходиться в центрі міста. Ця споруда була зведена в 1880–1883 роках як синагога. У рамках реконструкції з неї, зокрема, знімуть саркофаг, установлений у 1960-х, і повернуть будівлі попередній, оригінальний вигляд. Усередині буде облаштовано театральний зал, обладнаний сучасною технікою, придатний для проведення різноманітних культурних заходів. Збудують також крило із сучасним скляним фасадом з громадськими та театральними службовими приміщеннями, котре з’єднає з основною частиною будівлі атріум. Говорячи про цей проєкт, заступник міністра зазначив: «Реконструкція синагоги в Берегові стане найбільш значущою культурною інвестицією на Закарпатті».

Відтак очільник районного осередку поінформував про вже реалізовані ініціативи, зокрема реконструкцію колишньої Берегівської середньої школи № 2, де розмістилися Фаховий коледж Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ та берегівський Центр професійної освіти ім. Еде Егана. Крім того, відбулося розширення площі Закарпатського обласного угорського драматичного театру, були відремонтовані та зведені різні релігійні установи, церкви, амбулаторії, створені умови для будівництва сміттєпереробного заводу в Яноші. «Усі згадані проєкти вдалося реалізувати за фінансової підтримки уряду Угорщини. Наш обов’язок – цінувати та наповнити ці об’єкти життям», – наголосив Йожеф Шін.

«Одна з найстаріших і, мабуть, найактуальніших проблем у Берегові також, здається, вирішена. А саме очищення всієї ділянки каналу Верке. Адже плани робіт уже готові, а завдяки підтримці Угорщини фінанси для їхнього проведення надійдуть у місто найближчим часом», – додав він.

Після цього з доповіддю про роботу за минулий рік виступив очільник Берегівського осередку ТУКЗ-КМКС Іштван Молнар. Зокрема він розповів про заходи, проведені організацією, та закликав і надалі звертатися до офісу місцевого осередку, його співробітників, котрі допоможуть з вирішенням будь-яких питань.

«Ми перебуваємо на апараті штучної вентиляції легень у всіх сферах життя, і тримає нас на ньому Угорщина», – підкреслив під час свого виступу Іштван Молнар, звернувши увагу на те, що мешканці міста й територіальної громади можуть розраховувати на її підтримку.

Далі виступила Кароліна Дорчі, котра поінформувала про роботу фракції «КМКС» ПУУ в міській територіальній громаді. Вона розповіла також про проєкти, які реалізуються в місті, що дозволило створити сотні нових робочих місць. За її словами, усе це не могло відбутися без підтримки угорського уряду. Кароліна Дорчі теж висловила вдячність за ці покращення, створення робочих місць та всебічну допомогу.

Під час заходу йшлося й про фінансові питання Берегівського осередку ТУКЗ-КМКС, який наразі налічує 1057 членів, що, на жаль, менше, ніж у попередні роки.

Члени організації схвалили роботу місцевого осередку за минулий рік, після чого заслухали звіт голови ревізійної комісії.

Засідання відбулося з дотриманням карантинних правил.

K. K./Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах