124373
08:30 22.022022

Народна майстерня «Резеда» влаштувала для вихованців бал проводів зими

Життя 3080

Вихованці Народної майстерні «Резеда» під час традиційного балу проводів зими «Фаршанг» знайомилися зі звичаями та культурою різних народів і національностей. Організатори влаштували карнавал у дещо оновленому форматі, адже представили, крім угорських народних традицій, також одяг різних народів світу.

Вихованці підготували на свято невеликий виступ, під час якого окремі групи показали вивчене протягом останнього часу: народні ігри, танці та пісні. Після цього молодь побачила народні танці греків, кельтів та бельгійців. Учасники заходу взяли участь в іграх на вправність, так званій «олімпіаді селян», та познайомилися з «послами» різних народів, адже тематикою карнавальних костюми було народне вбрання.

Карнавальні звичаї напередодні Великого посту присутні у фольклорних традиціях не тільки угорців, а й багатьох інших народів Європи та світу. Традиції, звісно, різняться в кожній країні, проте спільною рисою є свято прощання із зимою та зустрічі весни, яке проводиться в карнавальних костюмах і масках, що має міфологічне коріння. В Угорщині найвідомішим карнавалом є «Бушояраш», в Італії – Венеційський, а в Бразилії це найбільше народне свято в країні.

Керівниця Народної майстерні «Резеда» зазначила, що бал проводів зими проводиться в них щороку. «Наша мета – не лише познайомити молодь з традиційною карнавальною культурою. Це також форма виховання, адже старші й молодші учасники майстерні можуть тут зустрітися та спільно провести час. У повсякденному житті представники різних груп не мають можливості познайомитися, а під час таких заходів ми намагаємося згуртувати колектив, чому сприяють спільні ігри. Крім того, і вчителі постають перед своїми вихованцями в дещо іншій іпостасі, адже теж одягають костюми й маски та долучаються до розваг. Хоча наша робота є нелегкою через карантинні обмеження, ми намагаємося скористатися будь-якою можливістю, щоб створити змістовне дозвілля для молоді. Цього року трохи вийшли за межі й, окрім угорських традицій, познайомилися з карнавальними звичаями інших народів світу, адже це свято присутнє і в їхніх культурах».

Так, на заході було представлено чимало костюмів: японських гейш, мексиканських корінних народів, традиційний одяг європейців та азіатів. Найяскравіші з них були відзначені цінними призами. Під час карнавальної вечірки відбувся й розіграш лотереї, призи для якої надала Спілка угорських багатодітних родин Закарпаття.

Живий музичний супровід балу забезпечив народний ансамбль «Шодро». Звісно, не обійшлося і без виконання традиційних угорських народних танців.

kővári, Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах