124340
09:46 21.022022

На Рахівщині на території лісництва діє фазанарій

Життя 2461

Вже п’ятий рік поспіль, як на території Верхньоводянського лісництва розводять фазанів для поповнення мисливських угідь. Насправді, головна мета діяльності невеликого господарства полягає у популяризації змістовного відпочинку в угіддях лісництва любителів піших мандрівок горами. А фазанарій – своєрідна візитна картка 12-ти кілометрового туристичного маршруту від рекреаційного пункту Пуркарецин через урочище Розчоли на полонину Апецька, звідки до урочищ Попаска на Діл й, минаючи Межиділ, з поверненням до рекреаційного пункту.

А перед сходженням – ознайомлення з фазанарієм, який зводили у три етапи впродовж 2018-2020 років. Окремо подбали тут як про дорослих птахів, так й облаштували вольєр для молодняка.

Наразі у підсобному господарстві нараховується декілька різних видів фазанів (румунський та звичайний). Крім цього, завели цесарки. У планах – збільшення поголів’я до оптимальної кількості наявних площ. Для цього придбали п’ять автоматичних інкубаторів (кожний – на 85-90 яєць), які розташували у підвальних приміщеннях адмінбудівлі лісництва, де підтримується постійна температура та вологість.

Як відомо, токування фазанів починається з березня, триває чотири місяці й закінчується у червні. Самка відкладає яйця у квітні-травні. У кладці від 7 до 18 яєць, частіше за все – 8-14. Перед закладанням їх в інкубатор, за допомогою овоскопа (від лат. ovum – яйце і грец. skopeo – дивлюся, розглядаю) проводиться візуальна перевірка якості яєць за допомогою просвічування (подібна процедура триває і у інкубаційний період після 4 доби). Адже, від вибору якісного матеріалу залежить кінцевий результат. Тому закладають овальні, здорові яйця. Важливо також дотримуватися вологості, яку провіряють кожні 4-6 годин. На 22-23 день яйця прокльовуються. Якщо самки відкладали їх під час холодної, дощової погоди, то вихід фазанят може становити від 20 до 25 відсотків. За сприятливих погодних умов – 50-70 процентів.

Але, щоб отримати здорове поповнення, молодняк на 1-2 доби спочатку залишають в інкубаторі й тільки згодом переводять на 10 днів у брудери (апарат для обігрівання вилупленої в інкубаторі птиці) з лампами обігріву, з сухою підстилкою, при температурі 35 градусів тепла. Впродовж наступних 20 днів температуру поступово знижують на 2 градуси, доводячи її до 25-28. До 14 днів фазанят підтримують спеціальним харчуванням, куди входять вітаміни й антибіотик. І тільки згодом молоде поповнення випускають у вольєри, але ще встановлюють ящики з лампами обігріву, в залежності від погодних умов. Також важливо у цей період підгодовувати пташенят м’ясним фаршем (крім курячого). Процес довготривалий, клопіткий і за належної організації дає позитивний результат.

Слід відзначити, що вже на першому році функціонування підсобного господарства зросла кількість бажаючих сфотографуватися на фоні пернатих друзів не тільки з числа місцевих мешканців та дітей, але й району. Є надія, що з відкриттям літнього туристичного сезону зросте й потік бажаючих активних піших переходів горами, а фазанарій буде відкривати початок мандрівки.

Про це повідомляє Великобичківське лісомисливське господарство.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах