124308
18:59 19.022022

У Будапешті відбулася презентація першого тому путівника з прав угорської меншини в Карпатському басейні

Життя 3666

Видання «Етнічні та мовні права угорської громади на Закарпатті» представили 16 лютого в Будапешті. Авторами першого тому серії книжок, виданого за сприяння Інституту національно-політичних досліджень, є Іштван Черничко, мовознавець, ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, та Мігай Товт, юрист, почесний голова Демократичної спілки угорців України.

Директор Інституту національно-політичних досліджень Золтан Кантор під час презентації повідомив: «Ми створюємо серію видань не лише з науковою метою, але й з політичних міркувань, адже хочемо ознайомити з правами нацменшин якомога ширшу аудиторію». А відтак додав, що книжку незабаром можна буде також скачати із сайту інституту.

Уповноважена прем’єр-міністра Угорщини Каталін Сілі як ініціаторка створення видання під час свого виступу зазначила, що до осені завершиться робота над усіма п’ятьма книжками серії. У них буде зібрана інформація, яка допоможе визначити, де можна та де слід покращити забезпечення прав нацменшин.

Каталін Сілі підкреслила, що дуже важливо мати можливість порівняти законодавство про захист нацменшин окремих держав – членів ЄС та асоційованих членів, зокрема України, з очікуваннями Європейського Союзу. На її думку, те, наскільки певна держава дотримується законодавства про захист меншин, несе важливі меседжі.

Говорячи про мету створення серії книжок, Каталін Сілі наголосила, що у виданнях представлені права закордонних угорців станом на 2021 рік та факти про те, які правові можливості гарантують права національних меншин в окремих країнах. За її словами, найбільш чутливим у цьому плані є становище угорців на Закарпатті та українське правове регулювання, оскільки за останні роки права нацменшин в Україні були обмежені в кількох сферах, що Угорщина вважає прикрим.

«Книжка показує ситуацію станом на початок третього десятиліття ХХІ століття та мінливість законодавства, пов’язаного із захистом нацменшин, – зазначила Каталін Сілі. – Тобто вказано дані, де були обмеження прав нацменшини в недавньому минулому. Книжка також проливає світло на один із найважливіших викликів нашого часу: як це – бути національною меншиною в країнах – членах ЄС і асоційованих членах Європейського Союзу та чи гарантується безпека життя меншини на власній батьківщині.

Уповноважена прем’єр-міністра наголосила, що за останні 12 років було зроблено важливі кроки для об’єднання нації, зокрема у вигляді змін в Основному законі та Законі про громадянство, у забезпеченні права голосування закордонних угорців і в наданні їм економічної підтримки, а тепер з’явилася можливість «налаштувати» національну політику та об’єднатися, щоб уникнути невдач.

«Мета полягає в тому, щоб угорські національні спільноти могли пишатися своєю національністю, були хорошими громадянами своєї країни й водночас зберігали власну ідентичність у довгостроковій перспективі», – зазначила Каталін Сілі. Вона висловила сподівання, що Україна повернеться до політики захисту нацменшин, яку проводила на початку 1990-х років. «Як і раніше, важливо відстоювати одне одного, і в рамках добросусідства та співпраці Угорщина прагне до діалогу між двома країнами з питань, що стосуються громад. Ми готові до цього діалогу в будь-який момент», – додала уповноважена прем’єр-міністра.

Під час презентації Іштван Черничко та Мігай Товт розповіли про написання книжки, поінформували про нинішню ситуацію закарпатських угорців, зокрема обмеження їхніх прав та антиугорські виступи.

«У цій книжці ми зазначили, що права, які мала угорська громада на Закарпатті 10–15 років тому, останнім часом постійно обмежуються. Це відображається в законодавстві та його застосуванні», – підкреслив Іштван Черничко.

«Обмеження присутнє в повсякденному житті. Українське законодавство завжди мало рамковий, декларативний характер, за винятком законів про державну мову та освіту. Зазвичай деталі, навіть якщо вони є, фігурують у правилах нижчого рівня, а не на рівні законів. Але коли обмежуються права, то вдаються до конкретики», – додав Мігай Товт.

Долучився до заходу й Ференц Калмар, уповноважений міністра зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини з питань розвитку політики сусідства. Під час круглого столу з авторами видання він наголосив на відмінності між ставленням до прав нацменшин в Угорщині та Україні. За його словами, в Угорщині будь-який представник національної меншини має можливість сам вирішувати, як реалізувати свої права, а в Україні це вирішує держава. Ференц Калмар також подякував авторам за роботу.

(MTI/CsA, Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах