124246
15:47 17.022022

За гарбузове насіння замовимо слово

Життя 8912

Насіння гарбуза надзвичайно корисне для здоров’я, лузаючи ним, ви заспокоїте свої нерви, роздратування та голод як рукою зніме. Це той продукт, якому можна співати оди. У ньому міститься практично вся таблиця Менделєєва: цинк і кальцій, калій і селен, магній і натрій, залізо і марганець, фосфор. Крім того, до складу насіння входять вітаміни групи В, А, Е, С, К, Д, різні кислоти. Це, по-перше. По-друге, під білим лушпинням ховаються світло-зелені зернята. Вони смакують як сирими, так і підсушеними, смаженими. Їх можна вживати як самими, для перекусів, так і додавати до страв, зокрема супів, каш, салатів, соусів і збагатити свій раціон вітамінами та мінералами. Як відомо, з насіння гарбуза та кабакових виготовляють олію, яка помічна при багатьох недугах, зокрема захворюваннях шлунка та печінки.

З ним можна і погладшати, і схуднути

Смакуючи зернятами, треба пам’ятати, що це дуже калорійний продукт, у 100 г якого міститься: білків – 25 г, жирів – 46 г, вуглеводів – 5 г, калорій – 560 ккал. З огляду на калорійність гарбузового насіння, дієтологи рекомендують при його вживанні дотримуватися норми в 20-30 г. У той же час не можна не відзначити і користь гарбузового насіння для схуднення: насіння гарбуза містить велику кількість клітковини, що очищує кишківник, нормалізує стілець і прискорює метаболізм, що в свою чергу сприяє більш інтенсивному жироспалюванню.

Завдяки вираженим протизапальним властивостям цинку очищене сире насіння гарбуза сприяє зменшенню запалення, локалізованого в передміхуровій залозі.

Вживати насіння рекомендується також для профілактики простатиту і підтримки статевої функції у чоловіків.

Дієвий засіб проти паразитів

Сире гарбузове насіння споконвіку використовують у боротьбі з кишковими паразитами. А все завдяки амінокислоті кукурбітин, яка знищує паразитарних черв’яків.

Для виведення гельмінтів застосовують безліч рецептів. Ми наведемо один із найбільш простих, але при цьому ефективних: подрібніть 100 г насіння. Прийміть 2 ст. л. отриманого порошку вранці натщесерце. Запийте засіб 150 мл теплого молока. Через годину після прийому порошку прийміть проносні ліки. Курс лікування – 5 днів. Оскільки гельмінти мають циклічність у зростанні, процедуру слід повторити через місяць.

Звернемо увагу і на проблеми

Щіпки з дині, динчата, як кажуть у селах Турянщини, у нашому краї люблять усі – і діти, і дорослі. Принаймні, не любителів я не зустрічала. Валентина Данилівна із Запоріжжя приїхала на Закарпаття 55 років тому як молодий спеціаліст. Колеги пригостили білими щіпками. Вперше у житті спробувала – сподобалось. «Насіння дуже смакувало мені, полюбила. Дівчата часто пригощали, потім і сама вирощувала дині на городі. Тепер купую – звичку лузати щіпки не залишила», – сміється жінка.

Я регулярно купую щіпки на ринках Ужгорода та Перечина. Спілкуючись із продавцями білого насіння, виявила кілька питань, які стосуються цього продукту. Розповім і читачам «Карпатського об’єктива».

1. На ринках значно менше гарбузового насіння, як у попередні роки та десятиліття. Причина – мало хто із селян вирощує дині, бо хліви пусті – худоба пішла на забій.

2. Через несприятливі умови дині не родять.

3. Із областей України, де вирощують баштанні, насіння експортують за кордон.

4. Платоспроможність людей значно понизилася, отож мусай на всьому економити та заощаджувати, навіть і на улюблених щіпках.

Біля хімічного факультету в Ужгороді молода жінка років 30 торгує молочними продуктами. На картонній коробці лежать щіпки у целофановому кульку. В ньому півлітр. Пані у зеленому береті, які були модними у минулому столітті, підходить і одразу купує їх. Товар ховає у потріпаній старій сумці. Господині дає 25 грн і швидко йде, видно, поспішає.

Світлана виявилася говіркою. Живе у селі Туриця, що на Перечинщині. Жінка розповіла, що у господарстві утримують три корови. Молочку збуває на ринках обласного центру.

– Аби корова давала файне і смачне молоко, то їй треба давати і доброє їсти: крім сіна, отави, треба і муку, висівки, картоплю, помиї, дині. Заготовляємо корми на зиму, бо три корови і прогодувати треба. Врожайність динь за останні десять років дуже впала. Якщо раніше з полів ми збирали три машини урожаю, то тепер – одну. Неврожай через несприятливі погодні умови, посушливе літо. Раніше півлітрову банку динчат вибирала з двох-трьох динь, тепер – із чотирьох-п’яти, багато пустих, без зернят. Разом із молочкою приношу і пару банок динчат. Буває, дві продам, а дві повезу знову додому. З підвищенням цін на світло, газ, транспорт, люди економлять, тому якщо мої клієнти раніше купували по літр-два на місяць, то тепер – півлітр, – говорить про невтішні реалії сьогодення.

Продавав тонни, а тепер – мішок

Іван торгує на Зеленому ринку 30 років. Серед краму – соняшникове та гарбузове насіння, домашня нерафінована олія. Чоловік розповів, що останніми роками купівельна спроможність покупців суттєво впала.

– Насіння хлопці привозили з України (має на увазі центральні та південні області), я продавав тоннами, чоловіки купували по п’ять літрів за раз, бо то добре на простату, перекупники брали міхами і везли у райцентри і там торгували. А тепер мішок продаю місяць. Літрова банка – 45 грн, не так і дорого, у порівнянні з цінами на хліб та гречку. Ще скажу таке: фермери продають насіння за кордон – їм так вигідніше, тому великих щіпок мало на наших базарах. Мало, але і ті тяжко продати, – констатував підприємець.

Завітала і на П’яний базар. Тут така ж ситуація: насіння є і наше, і українське. Літрову банку пенсіонерки продають за 50-55 грн. Українське можна купити за 40-45, правда, воно не таке смачне, трапляється лушпиння без зернятка.

Мій експеримент

Гарбузове насіння продають у магазинах та в супермаркетах. Вирішила провести експеримент: порівняти смак та ціну насіння від закарпатських господинь та магазинне. Купила півлітрову банку за 25 грн у жінки з Вільшанок. Вдома зважила на електронних терезах – 162 грами. Пакет із 40 грамами купила за 13 грн. Тепер рахуємо. Якщо купити стільки ж насіння у магазині (162 грн), то доведеться придбати чотири пачки і заплатити 52 грн. Отож, купуючи динчата у пенсіонерок, ви однозначно виграєте і зекономите кошти, а ще підтримаєте фінансово жінок, які виростили і зібрали власноруч корисні та смачні зернята.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото з доступних джерел

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах