124235
13:21 17.022022

У рамках Європейської програми транскордонного співробітництва вдалося оновити три інфекційні відділення, 2 з них - на Закарпатті

Життя 2801

Завдяки грантовій Програмі Європейського Союзу HUSKROUA ENI CBC (ENI CBC) вдалося вдосконалити обладнання Закарпатської обласної інфекційної лікарні в Ужгороді, Мукачівської обласної дитячої лікарні, а також Навчальної лікарні імені Андраша Йожи в угорському місті Ніредьгаза на загальну суму один мільйон євро. В рамках програми відбулося і навчання з підвищення кваліфікації закарпатських медиків в Угорщині. Заключна конференція програми з профілактики та боротьби з інфекційними захворюваннями відбулася 15 лютого на Ужгородщині.

«У рамках європейського гранту три медичні установи отримали мільйон євро, які ми розділили порівну серед цих закладів, – повідомив про деталі програми директор Навчальної лікарні м. Ніредьгаза Аттіла Сюч. – За ці гроші ми в Ніредьгазі придбали обладнання для мікробіологічної лабораторії, де проводиться діагностика інфекцій. Мені відомо, що і в закарпатських лікарнях реалізували масштабні проєкти розвитку. Крім того, відбулося і тижневе навчання з підвищення кваліфікації на базі нашої лікарні в Угорщині. Медики із Закарпаття мали можливість ознайомитися з роботою інфекційного відділення та мікробіологічної лабораторії, з нашими Covid-відділенням, а також зі структурою відділення інтенсивної терапії, яке я очолюю. Підсумовуючи, скажу, що вважаю співпрацю в рамках програми дуже успішною. Ми раді бути тут, сподіваюся, що це лише перший крок. Ми виграли ще один спільний грант із Закарпатською обласною дитячою лікарнею, яка має назву «Туберкульоз не знає кордонів».

Заступник директора Закарпатської обласної дитячої лікарні, депутат обласної ради Єлізавета Біров, яка координувала програму ENI CBC у нашому краї, розповіла, що це була програма транскордонного співробітництва, яка реалізовувалася спільно з європейськими країнами. Обласна дитяча лікарня вже має значний досвід у цій сфері, з 2005 року заклад подав вісім заявок для участі у грантових програмах Європейського Союзу, шість з яких виграв. Ця програма – одна з найбільш успішних. «Цікаво, що коли ми подавали нашу заявку в 2019 році, ми ще не знали, що спалахне пандемія. Цей конкурс на грант виявився дуже вчасним. Коронавірус і гальмував, і сприяв реалізації, але основні цілі були досягнуті. Завдяки грантовій програмі ми можемо проводити тести, які швидше та надійніше визначають збудника. Ми отримали можливість для підвищення кваліфікації медиків нашого інфекційного відділення у місті Ніредьгаза. За грантові кошти ми змогли придбати сучасне обладнання для лабораторної діагностики. Крім того, оновили інфраструктуру будівлі нашого інфекційного відділення, збудованого у 1905 році. Ми замінили систему водопроводу та каналізації, електричну мережу, а також систему опалення. Також встановили нову систему очищення води в лікарні».

Директор Закарпатської обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк повідомив, що за грантові кошти в закладі створили нову бактеріологічну лабораторію, а також відремонтували систему водопостачання та опалення.

На заключній конференції заступник голови Закарпатської обласної ради Василь Дем’янчук подякував керівникам закарпатських медичних закладів, які взяли участь у програмі, а також їхнім співробітникам за роботу в рамках боротьби з епідемією коронавірусу в області. Він наголосив, що 10 відсотків співфінансування, який передбачався умовами грантової програми, виділили з обласного бюджету.

Консул Генерального консульства Угорщини в Ужгороді Ласло Куті у вітальній промові наголосив, що Угорщина протягом останніх років надала значну підтримку системі охорони здоров’я нашого краю. Україна отримала 123 апарати штучної вентиляції легень, а на трьох пунктах пропуску з Угорщиною безкоштовно вакцинували від коронавірусу понад 20 тисяч закарпатців. У рамках п’ятирічної програми область отримувала від сусідньої країни необхідні вакцини для щеплення дітей. Угорщина також забезпечила реабілітацію та лікування поранених в АТО бійців.

Заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття, депутат обласної ради Йосип Борто підкреслив: під час епідемії ми переконалися, що покращення якості медичної допомоги відповідає нашим спільним інтересам. Завдяки гранту вдалося придбати новітнє медичне обладнання, обмінятися професійним досвідом, що надзвичайно важливо, адже Covid на початку був абсолютно невідомим захворюванням, в тому числі й для лікарів. «Завдяки обміну досвідом відбувається розвиток, а разом із цим підвищується і наша безпека», – наголосив заступник голови ТУКЗ-КМКС.

Під час конференції керівники відділень трьох медичних закладів також розповіли про роботу та досягнуті успіхи.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Тячівщині під час обшуку вилучили у місцевого жителя майже 1 кг наркотиків рослинного походження
12:33
Традиційний турнір ветеранів із мініфутболу пам’яті Василя Турянчика фінішував у Мукачеві
12:10
«Минай» був близьким до перемоги над «Рухом»
11:57
Відійшов у вічність перший декан економічного факультету УжНУ
11:39
На Закарпатті затримали таксистів-переправників
11:28
Мукачівець побив незнайомця і відібрав телефон, а миколаївчанка у закарпатки – сережки
09:53
Із якими проблемами стикаються закарпатці з особливими потребами
09:25
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, буде частково обмежено рух транспортних засобів
09:12
«Пам’ятна записка / Pro memoria» – виставка учасників «Резиденції Вибачте Номерів Немає» відкрилася в Ужгородському скансені
08:50
У Центрі медико-соціальної реабілітації дітей ім. Святого Михаїла в селі Ратівці відкрили кабінет галотерапії
08:32
Всі новини