124140
16:44 15.022022

У Берегові відбувся конкурс виноробів

Життя 2671

Після року перерви Спілка угорських виноробів Закарпаття провела традиційний конкурс вин. Захід відбувся в Берегові в нещодавно відреставрованому палаці Перені, де діє культурний центр, створений Закарпатським угорським інститутом ім. Ференца Ракоці ІІ. Участь у конкурсі взяли понад 30 закарпатських виноробів і представили більше ніж 150 видів вина. Долучилися до заходу й представники Івано-Франківська, які привезли 10 видів напою. Голова Спілки угорських виноробів Закарпаття Іштван Берецкі зазначив, що професійне журі в складі 12 відомих винних експертів і сомельє з Угорщини, Одеси та нашої області, оцінювало вина на основі дуже суворих критеріїв. У підсумку лише 8 зі 151 зразка отримали золоті медалі.

Перед урочистим оголошенням результатів на території маєтку висадили лозу автохтонного закарпатського сорту винограду «Березький трояндовий» (Beregi rózsás), яку знайшли в генному банку Печського університету. Посадку здійснили президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ілдико Орос, Генеральний консул Угорщини в м. Ужгороді Йожеф Бачкаї та керівник дипломатичної місії Консульства Угорщини в Берегові Мігай Андраш Беке.

Сорт винограду «Березький трояндовий», який колись був рідний для берегівського виноробного регіону, а з часом зник, наразі відроджують кілька членів Спілки.

На початку церемонії оголошення результатів голова міжнародного професійного журі, винороб із Егера Золтан Торма, підсумовуючи враження, наголосив, що вже 15 років відвідує конкурси та фестивалі вин у нашому краї. За цей час якість напоїв дуже змінилася, помітний професійний розвиток, підкреслив фахівець. За його словами, зміна вин з ароматних білих сортів, поява рожевого, зміна структури та витонченості червоних вин у регіоні можуть вивести закарпатське виноробство на міжнародний рівень. Він також назвав дуже цікавою цьогорічну спільну з українськими колегами роботу в журі.

Ілдико Орос як господиня заходу через історію своєї родини представила процес руйнування закарпатського виноробного регіону в радянські часи. Вона наголосила, що у виноградниках Берегівщини варто вирощувати не світові сорти, а корінні, адже їхня особливість більше приваблюватиме туристів. Ілдико Орос також запропонувала Спілці угорських виноробів Закарпаття провести наступний конкурс вин у Середньому на Ужгородщині в палаці Бутлера, нещодавно відреставрованому за підтримки уряду Угорщини.

«Вино є невід’ємним елементом європейської культури. Відтоді як людина живе на землі, воно завжди було поруч», – наголосив, у свою чергу, керівник дипломатичної місії Консульства Угорщини в Берегові Мігай Андраш Беке, подякувавши за запрошення. Дипломат відзначив, що берегівський виноробний регіон, який колись називали «малим Токаєм», помітно розвивається, виноробна культура відроджується, а кількісні аспекти замінюються якістю.

Заступник берегівського міського голови Андраш Фечора, котрий, як виявилося згодом, також представив на конкурсі напої своєї сімейної виноробні, подякував організаторам за перспективний захід та високо оцінив професійну роботу Спілки угорських виноробів Закарпаття.

Після вітальних промов почалася церемонія нагородження. Через суворі критерії оцінки золоті дипломи отримали лише 8 учасників: Віталій Муска («Фурмінт» 2019, біле, сухе), Руслан Орос («Мускат блан» 2021, біле, сухе), Олександр Ковач («Шардоне» 2019, біле, сухе), берегівська винарня Nota Bene («Каберне Совіньйон» 2019, рожеве, сухе), вино членів Спілки угорських виноробів Закарпаття («Фурмінт» 2021, біле, сухе), винарня Варга с. Бене («Королівська Леанка» 2021, біле сухе), Федір Павлишинець («Каберне Фран» 2019, червоне, сухе), Ференц Баркасі («Фурмінт» 2021, біле, сухе).

Після цього було вручено срібні та бронзові нагороди.

Голова Спілки угорських виноробів Закарпаття Іштван Берецкі заявив, що винороби, чиї вина отримали золоті та срібні відзнаки, можуть застосовувати відповідний символ якості Спілки на своїх пляшках.

На завершення присутні мали можливість скуштувати вина, які здобули відзнаки.

Винороб із села Дерцен Руслан Орос, мускатне вино якого з урожаю 2021 року отримало золотий диплом, розповів, що його напій був відзначений медаллю й на Мукачівському міжнародному конкурсі вин. «Це вино має дуже інтенсивний мускатний аромат, не схожий на інші сорти мускату. У нього виразно солодкий аромат, хоча це сухе вино. Покупці звикли, що мускатні вина напівсолодкі або солодкі. Але я завжди роблю його сухим, і вино має такий же успіх, як напівсолодке чи солодке», – каже пан Орос.

Берегівський винороб Ласло Надь, власник сімейної винарні Nota Bene, розповідаючи про рожеве вино «Каберне Совіньйон» 2019 року, яке отримало золотий диплом, зазначив: «Наш вінтаж 2019 року виявився особливо хорошим. Тоді була довга суха тепла осінь, цей сорт дуже гарно визрів. Виноград вимочувався два тижні, перетворившись на терпке, чудове вино, яке простояло в дубових бочках понад півтора року. Ми дуже раді, що воно сподобалося й іншим».

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини