124099
16:35 14.022022

Мукачівський осередок Товариства угорської культури Закарпаття провів річні загальні збори

Життя 3984

12 лютого в Угорському дому ім. Мігая Мункачі відбулися загальні збори Мукачівського осередку ТУКЗ-КМКС.

Очільниця організації Єлизавета Корольова привітала присутніх членів, серед яких були заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття Гейза Гулачі, директор середньої школи ім. Ференца Ракоці ІІ Іштван Шінк та депутат міської ради Крістіна Лапатюк. Голова місцевого осередку також зачитала прізвища 23 членів, котрі пішли з життя протягом минулого року, їхню пам’ять ушанували хвилиною мовчання.

Відтак Єлизавета Корольова відзвітувала про роботу осередку за 2021 рік. Вона, зокрема, зазначила, що торік епідемія коронавірусу також вплинула на проведення заходів. «На початку липня в житті мукачівських угорців сталася важлива подія – відбулося офіційне відкриття Угорського дому ім. Мігая Мункачі», – пригадала очільниця осередку, наголосивши, що будівля практично з наступного ж дня наповнилася життям. Невдовзі тут провели презентації двох театральних постановок, відкриття виставки. «Мукачівцям уже дуже бракувало таких заходів», – наголосила Єлизавета Корольова.

На зборах зазначалося, що ТУКЗ-КМКС звернулося до керівництва міста з ініціативою встановити пам’ятну дошку колишньому меру Мукачева Яношу Недецеї. Після певного узгодження мерія взяла на себе її виготовлення. Єлизавета Корольова висловила сподівання, що заплановане вдасться реалізувати і 23 жовтня, до 170-річниці від дня народження Яноша Недецеї, відбудеться офіційне відкриття меморіальної дошки.

Крім того, пригадали, що в листопаді в Мукачеві знову виступив Закарпатський угорський драматичний театр з виставою «Точка кипіння». Зал тоді також був переповнений глядачами, незважаючи на те, що прем’єра відбулася без підтримки, тобто треба було купувати квитки.

У грудні місцевий осередок, як і щороку, успішно провів традиційний захід «Різдво угорців Мукачева». Єлизавета Корольова подякувала керівникам Угорського дому ім. Мігая Мункачі за гостинність, адже місцева угорська громада завжди може влаштовувати тут свої заходи. «Такого угорського культурного демпінгу в Мукачеві, як минулого року, ще не було», – зазначила голова місцевого осередку. Вона також поінформувала про роботу Благодійного фонду «КМКС».

Після цього присутні члени організації поставили запитання на теми, які їх турбують. Відтак схвалили звіт голови осередку.

На завершення зустрічі Іштван Кручаниця повідомив, що виставку матеріалів про репресії комуністичного тоталітарного режиму на Закарпатті, яку відкрили в Мукачівському замку «Паланок» наприкінці липня минулого року, побачило вже 17 350 людей. За його словами, це набагато більше, ніж було в Ужгородському замку. Пан Кручаниця, котрий опікується виставкою, заначив, що серед відвідувачів експозиції – туристи з усієї Європи та України.

Річні загальні збори закрив виступ ансамблю Мукачівської реформатської громади.

Янош Товт/Tóth János/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах