123988
08:30 9.022022

Директор БФ «ГЕНІУС» про підсумки та успіхи минулого року

Життя 2941

Благодійний фонд «ГЕНІУС» уже багато років шукає й підтримує талановиту угорську молодь на Закарпатті. Про роботу та успіхи у 2021-му ми розпитали в директорки БФ Наталії Вараді.

– Благодійний фонд «ГЕНІУС», незважаючи на труднощі, минулого року також продовжував активну роботу з пошуку та підтримки обдарованих дітей.

Вірю, що Бог не допустить, аби добра справа занепала, і що все є можливим для того, хто вірить. Завзяттям та належною відданістю все можна вирішити: якщо мета благородна, обставини не мають значення.

У 2021/2022 навчальному році ми почали роботу вже в 15 центрах по всій області. У них займаються загалом понад дві тисячі дітей. Улітку ми організували 11 таборів різних напрямів, які відвідали майже 500 осіб. Діти мали можливість вивчати різні методи творчості, акторську майстерність, спів, музику, танці, поезію, мистецтво, математику та інші науки, займатися спортом. Талант різносторонній, тож дітям потрібно дати можливість відкрити його, а потім розвивати. Це наша місія, для цього створений фонд: знайти таланти, підтримати, надати можливості для розвитку.

Крім того, ми проводили наукові вікенди з біології, хімії, географії, математики, інформатики, фізики, англійської та української мов, до яких долучилося близько півтори сотні дітей, а також спортивні змагання: Кубок з футболу ім. Єне Бузанського, Турнір з гандболу пам’яті Йожефа Зупко. У 2021 році ми організували три спортивні табори. Я наголошую на цьому, адже, на нашу думку, надзвичайно важливо, щоб у сучасному світі гаджетів діти займалися спортом.

Нам дуже приємно, що до нашої роботи долучається багато колег. Ми співпрацюємо майже з 300 педагогами, займаємося з учнями шкіл, зокрема середніх, а також студентами вищих навчальних закладів.

Організовуємо низку наукових конференцій для студентів вишів. Варто згадати про Мандрівний університет та Стипендіальну програму ім. Калмана Шовша. За допомогою цих проєктів молодь має можливість інтегруватися в угорську наукову діяльність, дізнатися про різноманітні стипендіальні програми, конференції, а також зустрітися та поспілкуватися з науковцями.

Не залишаємо поза увагою і світ музики. Завдяки Андреї Варнадь організовуємо конкурс «Магія музики» вже третій рік поспіль, а минулоріч нам навіть вдалося долучитися до міжнародного конкурсу дуетів піаністів, де закарпатці посіли чимало призових місць.

Ще раз вітаю всіх молодих людей, з якими ми працюємо, адже їхній успіх – це і наш успіх: тільки завдяки їм ми маємо змогу дивитися в майбутнє. Вважаю, що можемо почуватися в безпеці, адже якщо в області є такі таланти, цей край буде розвиватися, незалежно від того, що нам принесе майбутнє. Не треба боятися негативних політичних рішень або фінансових труднощів, бо найважливіший капітал – це знання: інвестуючи в таланти, можна будувати майбутнє.

Знання – єдина зброя, яка змінює світ: завдяки їм ми можемо розрізняти добро і зло, значуще і неважливе.

Дякуємо уряду Угорщини за підтримку та педагогам за роботу, завдяки чому можемо реалізовувати наші програми. Звичайно, ми також дуже вдячні молодим людям, які беруть участь у наших тренінгах і щороку дарують нам багато радості та щасливих моментів.

Давід Шімон/Simon Dávid/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах