123949
18:01 7.022022

В Ужгороді 19-річному хлопцю з ДЦП успішно провели складну ортопедичну операцію

Життя 4045

В Ужгороді на базі госпіталю Prevention успішно прооперували 19-річного пацієнта з ДЦП. Хлопцю виправляли повний вивих кульшового суглобу стегнової кістки.  Здійснював оперативне втручання Юрій Дем’ян, дитячий ортопед-травматолог Закарпатської обласної дитячої лікарні. Подібні операції, за словами хірурга, в обласній дитячій лікарні проводять часто. Але особливістю, а відтак унікальністю цього випадку, став вік пацієнта та задавненість проблеми. 

  «У 19 років повний вивих стегнової кістки -це  неприпустимо. Дуже часто такі вивихи у зрілому віці вправити дуже важко і здебільшого операції закінчуються паліативними хірургічними втручаннями, тобто без збереження нормальної анатомії кульшового суглобу є декілька клінік у світі, які мають досвід заміни на штучний суглоб, проте результати таких втручань у пацієнтів з ДЦП не дуже хороші. Необхідно діяти швидше, щоб не довести до такої ситуації, застосовувати комплекс заходів, який включає скринінг, і за потреби профілактичні або реконструктивні хірургічні втручання, – коментує Юрій Дем’ян. – За дітьми з ДЦП потрібен особливий нагляд лікарів. Адже у них основне захворювання приводить до порушення постави, ходи і формування різних деформацій хребта, верхніх та нижніх кінцівок. Особливо важливим є період активного росту, коли дані деформації різко прогресують. Тому наша основна ціль – профілактувати їх,  щоб не допустити до такого випадку. Але якщо є наявні проблеми – коригувати для того,  щоб покращити функцію ходи, опори, інколи сидіння та самобслуговування.»

  Оперативне втручання пройшло успішно, лікарям вдалося відновити анатомію  кульшового суглобу. Хлопця виписали, наразі він проходить реабілітацію. Набута дисплазія кульшових суглобів – дуже частий діагноз у пацієнтів з діагнозом ДЦП, кажуть лікарі. Тому операції необхідно проводити в більш ранньому віці, а ще краще – попереджати такі ситуації за допомогою нагляду лікарів та постійного скринінгу. «У країнах Європи, США діє спеціальна програма діагностики дисплазії кульшових суглобів. – пояснює Юрій Дем’ян. – Зокрема,  у шведів за 20 років запровадження такої програми в  пацієнтів не діагностують вивихів, бо їх просто немає.  Крім скринінгів такі програми налаштовані на профілактичні хірургічні втручання, коли ми не допускаємо вивихів, а можемо попередити їх за рахунок незначних операцій. Стосовно віку, коли оптимально проводити так операції, «золотим часом» вважається 7-10 років. Але все залежить від індивідуальних особливостей розвитку деформацій, віку та типу ДЦП.  Наша ціль передусім профілактувати деформації. Тут потрібна комплексність всіх спеціальностей: невропатологи, реабілітологи, сімейні лікарі, психотерапевти, сімейні лікарі, у тому числі і ортопедів».

Часто операції для пацієнтів з ДЦП лікарі проводять за принципом багаторівневої хірургії, щоб мінімізувати тривале перебування дітей у лікарнях та позбавити їх додаткового стресу. «Якщо у дитини деформація кульшового суглобу, колінного і стопи, за одну операцію проводиться корекція всіх деформацій,- коментує хірург. – Такий підхід зараз активно застосовують лікарі у світі. Дітки, які потребують багато хірургічних втручань, практично рік-півтора проводили в лікарні. Розвивався синдром «дня народження», коли діти зустрічали свята у лікарнях. Щоб уникнути і зменшити термін перебування лікарі застосовують метод багаторівневих хірургічних втручань. Для діток він дуже корисний та ефективний при правильному проведенні.  Кількість операцій може змінюватися: комусь потрібно 2-3, комусь 5-6».

Технічна забезпеченість медичного закладу та високий рівень фахівців допоможуть у найскладніших випадках. Але лікарі закликають вчасно звертатися до спеціалістів. Таким чином випереджати негативні зміни в організмі дітей, які з часом виправити складніше, інформує Ужгородський прес-клуб.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах