123912
15:38 6.022022

У Закарпатському угорському інституті провели День відкритих дверей

Життя 3690

Традиційний День відкритих дверей в Закарпатському угорському інституті ім. Ференца Ракоці ІІ провели і цьогоріч. Взяти участь у заході, який відбувся 4 лютого, запросили випускників шкіл, котрі планують здобувати вищу освіту, та їхніх батьків, вони мали можливість ознайомитися з матеріально-технічною базою вишу, із завідувачами та викладачами різних відділень, а також отримати інформацію про умови вступу.

Гостей, які зібралися в атріумі будівлі, першим привітав ректор інституту Іштван Черничко. «Сьогодні ми тут, щоб проінформувати вас, відповісти на всі ваші запитання, допомогти у виборі майбутнього фаху, який вам підходить», – зазначив він щодо мети проведення заходу.

Президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдико Орос, у свою чергу, наголосила на важливості вибору предметів для складання ЗНО, які необхідні для вступу. Оскільки реєстрація на зовнішнє незалежне тестування вже розпочалася, треба дізнатися, які іспити потрібні для вступу на обрані напрямки навчання.

«Єдиний угорськомовний вищий навчальний заклад на Закарпатті – не державний інститут, а це означає, що потрібно дотримуватися законів держави, але він не одержує підтримки з боку держави. Інститут заснували закарпатські угорські організації – Товариство угорської культури Закарпаття (КМКС), Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство та Закарпатська реформатська церква. Виш утримує Угорщина через Благодійний фонд «За Закарпатський угорський інститут», – зазначила Ільдико Орос та поінформувала про роботу навчального закладу. Вона підкреслила, що навчання у виші – безкоштовне, студенти отримують стипендії.

Секретар приймальної комісії Аттіла Товт надав детальну інформацію про умови та правила вступу, а також про зміни щодо попередніх років. «Закарпатський угорський інститут ім. Ференца Ракоці ІІ у 2022 році оголошує набір на 16 спеціальностей на освітньому рівні бакалавра. Основним аспектом процесу вступу є реєстрація на зовнішнє незалежне оцінювання протягом 1 лютого – 9 березня 2022 року для складання обов’язкових для вступу предметів», – підкреслив він. Секретар приймальної комісії також розповів про освiтнi програми для дорослих, які виш оголошує та проводить у співпраці з угорськими вищими навчальними закладами.

Заступники ректора Дюло Фодор та Адальберт Рац поінформували про можливості, які надає інститут паралельно із навчанням. Проректор із наукової роботи та міжнародних зв’язків Дюло Фодор ознайомив із деталями академічної мобільності, зокрема програмою Erasmus+ та стипендіальною програмою Makovecz, які надають можливість навчатися, стажуватися за кордоном. Проректор із науково-педагогічної роботи Адальберт Рац підкреслив, що поруч із навчанням інститут значну увагу приділяє тому, щоб цей процес проходив у сучасному та комфортному середовищі. «Окрім того, що ми максимально серйозно ставимося до освіти та вимагаємо від студентів відповідального ставлення до навчання, ми також забезпечуємо змістовне дозвілля, створюємо можливість провести насичене, яскраве та цікаве студентське життя», – сказав він.

Катерина Шовш, директор Фахового коледжу Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, розповіла про можливості навчання в закладі, який нещодавно переселився в повністю оновлену будівлю, наголосивши на важливості професійної освіти в сучасних умовах ринку праці.

Відтак абітурієнти та їхні батьки оглянули приміщення вишу й гуртожитку, поспілкувалися із завідувачами та педагогами кафедр, щоби мати інформацію не тільки з інтернету, але і з перших рук.

Олександра Чуга/Csuha Alexandra/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах