123887
17:33 4.022022

Спостерігачі ОБСЄ дізналися про особливості надання безоплатної правової допомоги на Закарпатті

Життя 4293

В Ужгороді відбулася робоча зустріч керівництва Регіонального центру з надання БВПД у Закарпатській області з  представниками Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні. Оскільки одним з основних завдань Місії є моніторинг та підтримка дотримання прав людини й основних свобод, що тісно перекликається з пріоритетами  діяльності системи БПД в Україні.

У межах спілкування директор Регіонального центру Василь Попадинець ознайомив спостерігачів з системою БПД на Закарпатті, зазначивши, що в області діє Регіональний центр, Мукачівський, Ужгородський та Хустський місцеві центри з надання БВПД, а також 15 бюро правової допомоги. Регіональний центр співпрацює з 132 адвокатами, яким впродовж минулого року було  видано 3100 доручень для здійснення представництва у кримінальному процесі. До місцевих центрів минулоріч надійшло 14 737 звернень, у 1874 випадках прийнято звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги.  Для покращення доступу до БПД в області діє 38 консультаційних пунктів – в спецустановах, закритих закладах, ОТГ  тощо. Минулого тижня ще один консультаційний пункт було відкрито в Пункті тимчасового розміщення біженців в Мукачеві.  

Особливу зацікавленість спостерігачі виявили до питань надання правової допомоги біженцям, внутрішнім переселенцям, представникам ромської національності, інвалідам, пенсіонерам та іншим соціально вразливим категоріям населення. Адже саме їм найважче захищати свої права через брак коштів на адвоката, низький рівень правової освіти та непоінформованість.

Як зазначив директор Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Михайло Давиденко, «Ужгородський центр – один з небагатьох в Україні, на специфіку діяльності якого впливає наявність трьох кордонів, зосередження тут великої кількості осіб ромської національності, угорськомовного населення та нелегалів. Левова частка осіб, затриманих при спробі нелегального перетину кордону України, які звертаються за безоплатною вторинною правовою допомогою, припадає саме на Ужгородський місцевий центр. За минулий рік їх кількість сягнула 250».

На жаль, є і проблемні питання. Це, зокрема, не володіння українською мовою частини угорськомовного населення, відсутність ідентифікуючих документів особи у великої кількості ромського населення та складнощі їх документування.

Надання БПД у сфері земельних питань також не залишилося поза увагою спостерігачів. Нині фахівці центрів та бюро проводять активну правопросвітницьку, інформаційну та консультаційну кампанію з питань проведення земельної реформи в Україні, яка передбачає поетапне скасування мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення. Тільки у 2021 році було надано 1299 консультацій із земельних питань, 817 з них письмові, у 34 випадках забезпечено представництво інтересів за рахунок держави.

Спостерігачі висловили сподівання на подальшу комунікацію, яка сприятиме утвердженню верховенства права в Україні.

Інформують у Регіональному центрі з надання БВПД у Закарпатській області.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах