123588
22:38 25.012022

Закарпатські військові розповіли про особливості формування територіальної оборони області

Життя 17563

У вівторок, 25 січня, у стінах Закарпатської ОДА військові експерти розповіли про особливості формування територіальної оборони в межах області.

За словами командира військової частини Олександра Чуйка, і окремо створена 101 бригада тероборони краю, і всі батальйони були сформовані в рамках виконання Закону України «Про основи національного спротиву», який набув чинності з 1 січня 2021 року. Крім цього, за його словами, в кожному районі діє 7 окремих батальйонів тероборони.

«Територіальна оборона до моменту вступу закону «Про основи національного спротиву» існувала так само протягом попередніх років, склад її був, що стосується окремого батальйону в штаті мирного часу, це було всього на всього два військовослужбовці, але станом на сьогоднішній день, кожен батальйон нараховує близько 50 військовослужбовців у мирний час. Передбачається проходження служби за контрактом як солдат-сержантів, так і офіцерів запасу», — розповів представникам ЗМІ командир військової частини А 7029 Юрій Богдан.

«На цей контракт мають право всі громадяни України, зокрема й жінки. Віком від 18 років, які навіть не служили в армії. До граничного віку 60 років дозволяється. Відбір — це стан здоров’я і довідка про несудимість. Підписуючи контракт, передбачається тактична підготовка, вогнева підготовка, інженерна, навчання з військово-тактичної медицини.

Люди, які підписали контракт при участі в зборових заходах, отримають грошову компенсацію за ці проведені дні на полігонах, на зборових заходах. Також при підписанні контракту вони отримують форму одягу», — зауважив командир війської частини Олександр Чуйко.

Нагадуємо, що в Україні від початку поточного року вступив у дію вищезгаданий закон про основи національного спротиву. Тож, відтепер у країні мають бути сформовані Сили територіальної оборони, які у разі загрози виконуватимуть певні завдання в межах своєї місцевості.

До слова, територіальна оборона України – це «система загальнодержавних, військових та спеціальних заходів, що проводяться у мирний час та у особливий період для протидії військовим загрозам, а також для надання допомоги у захисті населення, територій, навколишнього середовища та майна від надзвичайних ситуацій».

З цього приводу міністр оборони Олексій Резніков зазначив, що відповідно до профільного закону у складі Сил територіальної оборони України будуть діяти 25 бригад (одна бригада на регіон), які загалом об’єднуватимуть понад 150 батальйонів (фактично один батальйон на кожен район України).

У цілому, загальна чисельність Сил тероборони України у мирний час буде становити 10 тисяч військових, а в особливий період (за нагальної потреби) – понад 130 тисяч (буде сформовано резерв).

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах