123508
13:31 24.012022

З нагоди Дня угорської культури в Ужгороді виступив народний ансамбль «Кокаш-бенд»

Життя 6028

Громадська організація Pro Cultura Subcarpatica, заснована 10 років тому, розпочала у 2022-му серію своїх заходів традиційно – відзначенням Дня угорської культури.

З нагоди свята на сцені Закарпатського обласного академічного театру ляльок «Бавка» виступив народний ансамбль «Кокаш-бенд». Його програма стала своєрідним звітом про 15-річну діяльність колективу, презентацією зібраного закарпатського й трансильванського традиційного фольклору. Члени ансамблю – принципово закарпатські народні музиканти. Це дає можливість молодим людям відчувати колективне інструментальне музикування, вивчати та практикувати викладання. Творчість гурту визнана і в Україні, і в Угорщині.

Перед концертом присутніх привітав провідний консул Генерального консульства Угорщини в місті Ужгороді Арон Чех.

– Ференц Келчеї цього дня в січні 1823 року переписав начисто рукопис нашої національної молитви, текст гімну. Задля вшанування пам’яті про це з 1989-го 22 січня ми відзначаємо День угорської культури. Він не позначений червоним у календарі, але настільки ж важливий, як і решта знакових річниць угорської історії. Цього дня ми згадуємо тисячолітні традиції та наше коріння. Ті цінності, які є важливими для кожного, хто визнає себе угорцем, – нашу мову та культуру, – зазначив дипломат, наголосивши на необхідності захисту тисячолітніх традицій, унікальної в Європі мовної спадщини.

– У виконанні цього завдання величезна відповідальність лежить і на угорцях, які через буремну історію опинився за межами Угорщини. Сьогодні ми маємо пишатися, адже наш народ зробив чималий внесок у культуру Європи та світу. Бажаю, щоб цей спадок надавав сили та витримки кожному у вирішенні повсякденних проблем, – резюмував Арон Чех.

Голова громадської організації Pro Cultura Subcarpatica, депутат обласної ради, президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ілдико Орос згадала історію написання та створення угорського державного гімну.

– Близький нашому серцю гімн був написаний близько до нас і географічно. Щоправда, знадобилося кілька десятиліть, щоб він став гімном. Цей твір є молитвою, молитвою до Бога, щоб він захистив і зберіг наш народ, нашу націю. Коли нас звинувачують, що ми співаємо гімн іншої держави, ми можемо щиро казати, що співаємо церковну пісню, молитву угорців, яка належить кожному, яка символізує й нашу культуру. І ми повинні це передати, зберегти і пройнятися. Кожен на своєму місці, тому що нашу культуру інші не збережуть, – наголосила Ілдико Орос.

Заступниця голови Закарпатської обласної ради Андріана Сушко, вітаючи присутніх, назвала символічним те, що День угорської культури збігається з Днем ​​соборності України.

– На Закарпатті всі національності мають бути об’єднані, щоб жити в дружбі та толерантності одна до одної, щоб угорці на Закарпатті завжди почувалися вдома, а різноманітні негаразди не впливали на їхнє життя, – наголосила Андріана Сушко.

Після привітань присутні заспівали національну молитву, а потім на сцену вийшов ансамбль «Кокаш-бенд». Основна частина виступу колективу представляла традиції Закарпаття.

– Останні 15 років ми провели в пошуках нашого коріння. Коли ми були молодим гуртом, хотіли вивчити угорську музику й танці, але наш друг Норберт Ковач вклав у наші серця переконання, що справжня річ – це коли ми граємо та співаємо твори своєї власної культури, що було для нас природним, – зазначила Ержебет Кокаш.

Народний музикант Карой Кокаш присвятив своє життя турботі про молоді таланти народної музики. Ансамбль наразі налічує 8 членів. Це скрипалі Емілія Туряниця та Іван Лемен, Гергель Сабо, який грає на альті, Іштван Надь – на контрабасі, Карой Кокаш – на акордеоні, Ержебет Кокаш цього вечора співала, Крістіна Ботош і Карой Кокаш-молодший виконували танці.

Спочатку вони заспівали пісні вівчарів Великої Паладі, а потім разом із чотирма старшими жінками із села Дюла – в’язанку народних пісень.

Після цього глядачі почули інструментальну музику, зокрема низку мелодій вилоцького циганського скрипаля. Колектив створив на сцені й весільну атмосферу Верхньотисянського регіону, а потім виконав улюблені пісні. На завершення глядачі побачили танець циган Великої Паладі.

Після змістовного концерту відзнаки за збереження, відродження й передачу угорського народного пісенного скарбу на Закарпатті отримали Ласло Кокаш, Йожеф Кокаш, Карой Кокаш, Ірена Барта, Лідія Кочіш, Борбала Раті, Гізелла Молнар, Маргіта Санто, Юлія Надь та Марія Сані.

Вікторія Рего/Rehó Viktória/Kárpátalja hetilap/ Тижневик Kárpátalja

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах