123477
11:48 23.012022

У Перечині День Соборності України відзначили святковим концертом. ФОТО, ВІДЕО

Життя 5834

День 22 січня 1919 року ввійшов до національного календаря як велике державне свято – День Соборності України. У день проголошення соборності у Києві під золотими куполами святої Софії відбулося підписання Акту Злуки – возз’єднання українських земель.

У Перечині чергову річницю Дня Соборності України відзначили тематичним концертом. Захід відбувся у фойє комунального закладу «Центр культури та дозвілля» Перечинської міської ради. У ньому взяли участь творчі колективи КЗ «Центр КіД», викладачі, випускники та учні КЗ «Перечинська школа мистецтв», солісти територіальної громади та гості з Ужгорода. Присутні переглянули відеоролик з історичними кадрами про підписання Акту Злуки та хвилиною мовчання вшанували пам’ять людей, які боролися і віддали своє життя за соборну, вільну та незалежну Україну.

На інсталяції карта України та її національні символи: жовто-блакитний стяг, тризуб, гімн.

Концертна програма розпочалася із духовного гімну України. Пісню-молитву «Боже великий, єдиний» на слова Олександра Кониського, музика Миколи Лисенка виконали учасники народної чоловічої хорової капели «Боян» Ужгородського національного університету та народного аматорського оркестру народних інструментів під керівництвом Олени Короленко. А потім заспівали українську патріотичну пісню «Ой у лузі червона калина» в обробці Володимира Гайдука та Віктора Теличка. Прозвучав і «Запорізький марш» Євгена Адамцевича.

Юні учасники театрального гуртка «Маска» (керівник Тетяна Кречко) «Центру КіД» підготували поетичну композицію «Одна батьківщина, і двох не буває». Одягнуті у вишиванки.

Із зворушливим музичним номером виступила Тетяна Кречко. Вона заспівала пісню «В чистім полі» (слова та музика Сергія Доценка).

Народний аматорський вокальний ансамбль «Вербиченька» (керівник Марія Магада) виконав українські народні пісні «Повіяв вітер степовий» та «Рости, рости, черемшино».

До святкового заходу долучилися і струнний ансамбль випускників Перечинської школи мистецтв «Музичні сердечка» (керівник Наталія Самош), вокальний ансамбль викладачів Перечинської ШМ (керівник Любов Попович), народний аматорський фольклорний колектив «Цімборки» (керівник Ганна Мучичка). Юний співак Марк Гоєр подарував «Українську зиму» (сл.Т.Василько, муз. Є.Заставного), а Давид Гусар-Козак виконав на фортепіано музичну композицію «Рапсодія».

Ведуча Тетяна Кречко слушно зауважила: «Усім нам хочеться єдиного – миру. Миру в оселях і душах, миру для всіх українців, пісень про радість і кохання, а не про біль утрати. Щоб кожен юнак, як і наступний виконавець Андрій Лисименко із Зарічева, міг сказати своїй мамі слова із пісні «Мамо, я закохався»: «Мамо, скоро весілля і внуки, і життя прекрасне».

Концертну програму завершили спільним виконання Гімну України.

Тетяна ГРИЦИЩУК, фото, відео автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах