123187
15:20 17.012022

Генетики з Ужгородського національного університуту розгадали загадку походження коней на Карибських островах

Життя 2415

Генетики біологічного факультету Ужгородського національного університуту разом з колегами з Пуерто-Ріко і Швеції дослідили походження двох популяцій коней що живуть на острові Пуерто Ріко. Результати дослідження були опубліковані в міжнародному науковому журналі “Scientific Reports” від престижного видавництва Nature і отримали широкий розголос у пресі.

Науковці підтвердили генетичний зв’язок між двома популяціями, показавши, що предки чистокровних коней дорогої і престижної місцевої породи пасо фіно (ісп: Paso Fino) яку високо цінують у всьому світі завдяки своїй плавний і впевнений ході, були колись відібрані серед звичайних нечистокровних коней острова, також відомих як креольські коні (ісп: Criollo). Цей результат був дещо несподіваним, тому що креольським коням довгий час ніхто не придавав жодного значення.

Коментуючи дослідження доц. кафедри зоології УжНУ і керівник проекту, Тарас Олексик назвав популяцію пуерториканських креольських коней «унікальною сумішшю та цінним генетичним ресурсом острова Пуерто Ріко, який необхідно вивчати, щоб краще зрозуміти походження таких ознак, як зовнішній вигляд, поведінка та хода». Олексик провів на острові майже десять років і розпочав це дослідження з своїми місцевими студентами та аспірантами шість років тому.

Історики припускали, що креольські коні були результатом суміші генофонду коней завезених на каравелах з Піренейського півострова іспанськими конкістадорами після експедиції Колумба. В цій суміші були представники андалусійців, лузітанців, мерісеменьйо, мангаланга та інших південно-іспанських порід, але також і представники північних коней зовні схожих на поні. З часом всі ці породи змішалися, створивши унікальну можливість для селекції цінних ознак верше поєднаних в цій унікальній генетичній суміші на карибських островах.

Найціннішим варіантом у цій суміші був варіант гену DMRT3 відомий як «метроном ходи» (англ: “Gait Keeper”). Одна з мутацій у цьому гені пов’язана з унікальним аллюром, відомим як пасо (ісп: Paso), що високо цінується серед селекціонерів. Пасо фіно це природна хода, що характеризується чотирма рівномірними ударами копит і створює неповторний ритм. Ця хода настільки рівномірна, що дозволяє навіть вершнику початківцю спокійно витримувати довгі переїзди в сідлі, або навіть без сідла.

«Пуерториканські фермери вивели цю породи для того щоб подорожувати верхи від плантації до плантації смакуючи на ходу чашечкою кави, не розливши її» — ділиться враженнями від породи Валтер Волфсбергер, перший автор статті, випускник УжНУ і Університету Пуерто Ріко, а зараз аспірант факультету біологічних та біомедичних наук Оклендського університету в штаті Мічиган, США. «Наше дослідження підтверджує, що пасо фіно є місцевою породою Пуерто Ріко, яка була сформована століттями селекції креольских коней на острові». Креольські коні з Карибських островів були також завезені в Перу та Колумбію де стали основою для місцевих порід пасо, що також є дуже цінними. Ринкова ціна пасо може сягати кількох мільйонів доларів США.

Результати дослідження базуються на повно-геномному аналізі 200 генотипів і мітохондріальних послідовностей ДНК пуерторіканських коней у поєднанні з геномними даними коней доступними з інших досліджень. Зразки збирала аспірант Університету Пуерто Ріко Ніколь Аяла, а секвенування проводила аспірант Оклендського Університету Стефані Кастро-Маркес. Частину генотипування проводили в шведському університеті сільськогосподарських наук в Уппсалі, в лабораторії проф. Габрієли Ліндгрен.

Від України до планування дослідження та опису результатів додали також викладачі УжНУ др. Христина Щубелка та проф. Людвіг Потіш, завідуючий кафедри лісівництва географічного Факультету УжНУ. «Особливу цікавість для біомедичних досліджень складають ті гени під штучним добором які мають аналоги у людини і відповідають за поведінку та хвороби нервової системи» каже др. Христина Щубелка, лікар, викладач біологічного та медичного факультетів УжНУ, аспірант Оклендського Університету.

Науковці планують розвивати міжнародне наукове співробітництво та використати досвід та знання набуті в ході вивчення змішаних порід для розробки генетичних досліджень унікальних місцевих порід коней та інших сільськогосподарських тварин та рослин в Україні.

Про це повідомляє Медіацентр УжНУ.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Відійшов у вічність перший декан економічного факультету УжНУ
11:39
На Закарпатті затримали таксистів-переправників
11:28
Мукачівець побив незнайомця і відібрав телефон, а миколаївчанка у закарпатки – сережки
09:53
Із якими проблемами стикаються закарпатці з особливими потребами
09:25
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, буде частково обмежено рух транспортних засобів
09:12
«Пам’ятна записка / Pro memoria» – виставка учасників «Резиденції Вибачте Номерів Немає» відкрилася в Ужгородському скансені
08:50
У Центрі медико-соціальної реабілітації дітей ім. Святого Михаїла в селі Ратівці відкрили кабінет галотерапії
08:32
У Мукачеві влаштували змагання юних рятувальників-пожежників
17:20
На Закарпатті почала квітнути Долина нарцисів
17:02
Прикордонники затримали на під’їзді до кордону з Румунією переправників з клієнтами
16:22
Всі новини