123143
14:32 14.012022

71 закарпатець зараз перебуває на апараті ШВЛ, один із них – вакцинований

Життя 3501

У лікарнях області, котрі приймають пацієнтів із коронавірусом, перебуває 601 особа. З них 71 – на апараті ШВЛ. Про це нині під час брифінгу розповів Анатолій Пшеничний, директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА.

– Тільки один закарпатець повністю вакцинований, з тих пацієнтів, які перебувають на апараті штучного дихання. Це підтверджує, що імунізація значно знижує вірогідність виникнення ускладнень внаслідок коронавірусної хвороби. Наразі 434 краяни потребують кисневої підтримки, – зазначив Анатолій Пшеничний.

За його словами, наразі ситуація із COVID-19 – стабільна. Однак через підвищення захворюваності в країнах Європи епідситуація може різко погіршитися.

Також директор департаменту охорони здоров’я нагадав, що з 31 січня 2022 року перелік професій, для яких щеплення проти COVID-19 є обов’язковим, буде розширено. Зокрема, вакцинація проти COVID-19 стане обов’язковою для ще трьох категорій працівників: органів місцевого самоврядування; закладів охорони здоров’я державної та комунальної форми власності; комунальних підприємств, установ та організацій.

Не оминули під час брифінгу і питання бустерної дози. Щеплення краяни можуть отримати, щоб посилити імунну відповідь на вакцинацію.

– Закликаю усіх, хто зробив свідомий вибір імунізуватися, ввести третю дозу вакцини й зберегти ефективність захисту від можливих ускладнень коронавірусної хвороби, – наголосив Анатолій Пшеничний.

За словами Вікторії Тимчик, завідувачки відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Закарпатського обласного лабораторного центру МОЗ України, вразливою групою захворювання на COVID-19 в області є вікова категорія 60+. Середній рівень летальних випадків становив 69 років. Зараз тільки третина осіб 60-69 років імунізована першою дозою вакцини, а двома – 28%. Серед закарпатців 70-79 років завершили комплекс 22% цієї категорії, а серед краян старше 80 р. – 13%. Тому, вакцинація осіб похилого віку – в пріоритеті.

– Ми повинні переконати наших бабусь та дідусів про переваги вакцинації. Загалом мережа вакцинації на Закарпатті – досить потужна: 200 пунктів щеплень та 16 центрів вакцинації. Тобто можливість зробити це комфортно зараз є абсолютно можливою. Тому ще раз закликаю не тільки вакцинуватися самим, але й подбати про вакцинацію старшого покоління. Зокрема і про бустерну дозу щеплення, – зазначила Вікторія Тимчик.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах