123046
09:00 13.012022

На Закарпатті закупили ліки для орфанних хворих на акромегалію

Життя 2280

На Закарпатті за обласною програмою закупили ліки для орфанних хворих на акромегалію. Вартість ліків для таких громадян поза програмою складала би 30 тисяч гривень.

Про це у своєму Фейсбуці повідомила ендокринолог Ольга Олексик.

“Мешканці Закарпаття, котрі страждають на акромегалію (рідкісне захворювання, яке є одним з найважчих з переліку нейроендокринних) отримали доступ до довгоочікуваного лікування. Необхідні ліки (аналоги соматостатину пролонгованої дії) вже придбано, і вони надійшли до відділення ендокринології Обласної клінічної лікарні ім. А. Новака, де хворі можуть їх отримати відповідно до показів, за направленням ендокринолога чи сімейного лікаря,” – повідомила вона.

Зі слів Олексик, це стало можливим коштом виконання Обласної програми забезпечення жителів області, які страждають на рідкісні (орфанні) захворювання, лікарськими засобами та відповідними харчовими продуктами для спеціального дієтичного споживання на 2021–2025 роки.

Наразі лікарі повідомляють про таку можливість пацієнтів, що стоять на диспансерному обліку в містах і районах області.

“Нагадаю, що закупівля ліків для пацієнтів хворих на акромегалію можлива лише коштом вищеназваної Обласноі програми, або аналогічних місцевих програм, оскільки МОЗ не передбачило в централізованих закупівлях необхідні препарати соматостатину для пацієнтів з акромегалією, які є надзвичайно дороговартісними для пересічних громадян (біля 30 тис грн).” – відзначила Олексик.

Також Ольга Олексик зазначила, що Закарпаття наразі єдина область в Україні, де усі без винятку пацієнти з діагнозом “акромегалія” отримали доступ безкоштовних якісних ліків, які діють на безпосередню причину даного захворювання.

Акромегалія – захворювання, яке входить до переліку орфанних (рідкісних) і є одним з найважчих нейроендокринних захворювань, яке обумовлене хронічною надлишковою секрецією гормону росту, характеризується патологічним, диспропорційним ростом кісток, хрящів, м’яких тканин і внутрішніх органів, а також порушенням функціонального стану серцево-судинної, легеневої систем, периферичних ендокринних залоз, обміну речовин.

Хвороба призводить до ранньої інвалідизації та смертності в разі відсутності адекватного лікування.

Джерело

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах