122969
14:51 11.012022

Громади Закарпаття та Румунії співпрацюють у рамках розумної енергії

Життя 5647

У вівторок, 11 січня, в Ужгородському прес-клубі відбулася пресконференція на тему «Розумна енергія транскордонного співробітництва».

Наталія Носа, керівник Міжнародної асоціації інституцій регіонального розвитку «МАІРР» розповіла, що нещодавно Меморандуми про співробітництво Закарпаття з муніципалітетом Ватра-Дорней (Румунія) та комуною Пояна-Стампей (Румунія) уклала делегація закарпатських експертів та представників територіальних громад області під час другої сесії Фінальної конференції проекту «Розумна енергія транскордонного співробітництва» у повіті Сучава. Здійснюється він у рамках Спільної операційної програми Румунія – Україна 2014 – 2020, за фінансової підтримки ЄС.

Проект почав реалізовуватися 13 березня 2020 року, термін його дії – 18 місяців. Мета – підвищення рівня використання нових технологій та інновацій у галузі відновлюваної енергетики, що забезпечуються сприянням та підтримкою досліджень та інновацій у сталий спосіб у прикордонних регіонах України та Румунії. Також було створено платформу для спільних науково-дослідних заходів та досліджень у галузі відновлюваної енергії та ефективності використання ресурсів.

– УжНУ та університет у м. Сучава забезпечували освітню складову цього проекту. Для цього ми залучали наших студентів інженерно-технічного факультету до всіх заходів, які відбувалися в рамках цього проекту. Також вони брали участь у візиті в університет повіту Сучава. Для того, аби побачити на практиці як можуть впроваджуватися методи та форми енергоменеджменту та енергоаудиту. У рамках проекту також ми провели енергоаудит трьох будівель УжНУ. Відтак було прийнято рішення змінити освітлення у двох будівлях і встановити енергоощадні лампи, – розповіла Мирослава Лендєл, професор, Проректор з науково-педагогічної роботи ДВНЗ «Ужгородський національний університет».

Експерти Олег Лукша та Катерина Станкевич-Коваль презентували розроблену Спільну Концепцію розумної енергетики у прикордонних регіонах Румунії та України. Вони зауважили, що це перша Концепція реалізації зеленого переходу, ініційована саме в рамках даного проекту та підтримана громадами та муніципалітетами України та Румунії, з потужним мультиплікаційним ефектом. Таким чином, муніципалітети Ватра-Дорней, комуни Пояна-Стампей та Вама (Румунія) разом з Дубівською, Нересницькою та Вільховецькою громадами України долучилися до співробітництва з питань впровадження інноваційних рішень розумної енергії в прикордонних регіонах України та Румунії.

Окремим компонентом проекту є діяльність з метою підвищення свідомості громад Закарпаття щодо необхідності та важливості запровадження дій з підвищення енергоефективності, зменшення витрат на енергоносії та впровадження альтернативної енергетики. Проведена низка навчальних семінарів та здійснений енергоаудит будівель соціального сектору в кількох громадах Закарпаття.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини