16:56 1.012022

Закарпатські дошкільнята отримали подарунки від Фонду «Допомога без кордонів»

Життя 3772

Фонд «Допомога без кордонів» надіслав презенти на Закарпаття не вперше. Цього року подарунки, упаковані у взуттєві коробки, надійшли в наш край напередодні Нового року.

Зв’язок із Фондом, а саме з його головою Яношем Мештером, на Закарпатті підтримує очільниця місцевого осередку ТУКЗ-КМКС села Тийглаш Еріка Палфі-Ковач. За її словами, благодійна організація була заснована в Угорщині в 2010 році з метою підтримки нужденних та дітей, які виховуються в спеціалізованих закладах, як в Угорщині, так і в прикордонних регіонах.

– Метою однієї з благодійних програм Фонду – «Rolling Kids» – є навчання дітей дошкільного віку правил дорожнього руху. Потрапив у цю програму і дитячий садок села Тийглаш Ужгородського району. В рамках проєкту заклад отримав світловідбиваючі жилети та засоби для вивчення правил дорожнього руху, зокрема проєктом також були передбачені видимі жилети та інструменти для вивчення правил дорожнього руху, зокрема і різні транспортні засоби (веломобілі, самокати, ролики тощо).

Ще одна програма Фонду – акція «Подарунок у взуттєвій коробці», в рамках якої презенти зібрали меценати зі Швейцарії та Угорщини. Днями в рамках цього проєкту в Чопській Територіальній громаді діти отримали близько сотні пакунків. Цей проєкт – про одне з найважливіших послань Різдва – любов, адже всі, хто дарує незнайомим дітям у рамках акції, роблять це в дусі любові.

Подарунки в його рамках отримали і вихованці Ратівського дитячого будинку сімейного типу та дитячого будинку милосердя «Добрий самаритянин» села Велика Добронь. Вихованцям дитячого садочку села Соломоново подарунки від угорсько-швейцарського Фонду «Допомога без кордонів» привезли представниці фракції «КМКС» ПУУ Чопської територіальної громади Каталін Палко та Евелін Балінт. Коробки містили здебільшого іграшки та різноманітне шкільне приладдя, дитячий одяг та солодощі. А також різноманітні настільні розвиваючі ігри, які стануть у нагоді для занять у дитячому садочку.

Вихованцям Чопського дитячого садочку «Казка» подарунки у взуттєвих коробках передала очільниця Ужгородського районного осередку ТУКЗ-КМКС, депутат обласної ради Лівія Балог та представниця фракції «КМКС» ПУУ Чопської територіальної громади Ілона Гурик. Після вручення Лівія Балог розповіла, що до Товариства угорської культури Закарпаття часто звертаються різні благодійні організації.

– Так сталося і тепер, адже надійно представляємо інтереси громад уже протягом багатьох років. Фонд «Допомога без кордонів», членами якого є представники зі Швейцарії та Угорщини, там збирає подарунки та передає їх на Закарпаття. Минулого року ми вже також успішно співпрацювали. Тож і тепер до нашого краю доставили ще одне відправлення, яке отримають вихованці дитячих садочків, а доставляємо їх за допомогою представників фракції «КМКС» Чопської громади. Ми не знаємо, що в коробках, адже в цьому і є суть подарунка, сюрпризу! Хочу подякувати голові Фонду Яношу Мештеру за те, що він згадав про нас, зібрав і доставив у наш край ці презенти, – зазначила Лівія Балог.

– Угорська фракція робить важливу справу для угорської громади, особливо в тому, що стосується дітей, адже це підростаюче покоління, саме з них потрібно починати, – наголосила представниця фракції «КМКС» ПУУ Чопської територіальної громади Ілона Гурик. – Товариство угорської культури Закарпаття доклало чимало зусиль для оновлення, за підтримки угорського уряду, Чопського дитячого садочку, а зараз триває ремонт і в угорськомовній школі міста. Ми радо долучаємося до всіх акцій, допомагаємо де та як можемо. Зараз теж залюбки прийшли, щоб вручити подарунки дітям.

Вихованці садочку з радістю та цікавістю розкривали коробки з подарунками, а потім показували їх вміст один одному.

Від виховательки дошкільного навчального закладу Гізелли Пуйо ми дізналися, що старшу угорськомовну групу відвідують двадцять дітей. Крім неї, в садочку функціонують ще дві угорські групи, загалом угорські групи відвідує півсотні дітей.

– У дошкільний навчальний заклад «Казка» ходить багато дітей зі змішаних родин, на заняттях ми знайомимо їх з угорськими традиціями, готуємо до навчання в школі, – повідомила вихователька.

Вона також подякувала Чопському місцевому осередку Товариства угорської культури Закарпаття за нещодавно придбаний для садочку новий костюм Миколая, що вдалося реалізувати за рахунок допомоги, наданої угорським депутатом парламенту Золтаном Теселі з міста-побратима Бічке. Від імені батьків і дітей вихователька подякувала і благодійникам, які не забули про малечу і зібрали для садочка стільки подарунків, а також місцевому осередку ТУКЗ-КМКС, який доставив коробки з подарунками, котрі розділять між групами та користуватимуться ними в дитячому садку.

Вікторія Рего/Rehó Viktória/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах