122557
17:19 22.122021

Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство відсвяткувало тридцяту річницю свого створення

Життя 6821

Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство вже протягом тридцяти років служить справі закарпатських педагогів. 18 грудня з нагоди ювілею організації у Берегові відбулися святкові загальні збори її представників. «Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство намагалося допомогти вчителям створити для дітей атмосферу, яка формує та спонукає до творчості, щоб, зростаючи, вони створили краще майбутнє, ніж ми змогли», – наголосила у вітальній промові голова організації Ільдико Орос.

Підбиваючи підсумки минулих тридцяти років, очільниця Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства розповіла, що з часу створення організація видала 227 книг, заснувала дитячий журнал «Ірка» та професійне видання «Загальна освіта», яке було видане за 28 років у 170 200 примірниках. Крім того, щороку проводилися курси підвищення кваліфікації вчителів та педагогічні академії. В рамках реалізації Програми розвитку дошкільних навчальних закладів у Карпатському басейні, на Закарпатті вдалося оновити 73 дитячі садочки, у 15 – тривають ремонтні роботи. Протягом Року Ракоці було організовано 55 виступів на тараготі, створений нотний збірник мелодій. Навчальні заклади за сприянням організації отримали близько 260 наборів засобів, зокрема, спортивні та навчальні, а для учнів організовували відпочинок у закордонних дитячих таборах. Чотири роки тому товариство взялося за закупку підручників та робочих зошитів для закарпатських шкіл в Угорщині. За ці роки було відкрито низку нових шкіл, водночас, організація долучалася до відкриття церковних ліцеїв, а також є співзасновником Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ та Благодійного фонду «Геніус».

«Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство – це спільнота вчителів. Дякуємо всім, хто брав участь у цій роботі протягом останніх тридцяти років. Але, в першу чергу, подяка Угорщині та платникам податків, завдяки яким вдалося реалізувати цю роботу протягом останніх тридцяти років», – підкреслила І.Орос.

Депутат Європарламенту від партії «Фідес» привітала закарпатських педагогів по відеозв’язку. За її словами, з моменту незалежної України професійна організація поставила собі за мету підтримувати угорськомовну освіту, покращувати якість угорськомовних шкіл, представляти інтереси угорських вчителів та розвивати їхній професіоналізм. Сьогодні товариство представлено в усіх навчальних угорськомовних навчальних закладах Закарпаття. Завдяки сумлінній роботі Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства вчителі мають потужне представництво їхніх інтересів.

Державний секретар з питань національної політики Угорщини Арпад Янош Потапі привітав присутніх також по відеозв’язку. «З моменту заснування Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства у 1991 році, організація, яка охоплює 2700 членів, досягла значних результатів у розвитку угорськомовної освіти на Закарпатті. Вона з твердою вірою і відданістю відстоює угорську педагогічну спільноту та освіту рідною угорською мовою. Угорський уряд надає всю можливу допомогу для цієї важливої ​​роботи. Протягом останніх тридцяти років Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство продовжувало боротися не лише за угорську освіту на Закарпатті, а й у всьому Карпатському басейні», – наголосив Держсекретар.

Генеральний консул Угорщини в м. Ужгород Йожеф Бачкаі зазначив, що угорці Карпатського басейну та угорська діаспора, яка живе у різних куточках світу, знають і визнають роботу Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, яку організація проводить вже протягом трьох десятиліть. Дипломат також нагадав, що в цей період відзначається ще й тридцята річниця українсько-угорських дипломатичних відносин. За його словами, Угорщина зацікавлена ​​в добросусідстві, співробітництві, мирі та стабільності в Україні. Уряд Угорщини вважає дуже важливим, щоби Україна стала європейською країною. Проте надзвичайно важливо також, щоб Київ поважав та гарантував права закарпатської угорської громади.

«Ми підтримуємо угорських вчителів Закарпаття у боротьбі за викладання предметів угорською мовою та за навчання національних меншин української мови належними методами», – сказав Генконсул.

Представник Управління освіти Угорщини Давід Кіш у своїй вітальній промові розповів, що співпраця з організацією триває з недавніх пір, але з тим більшим завзяттям. Він наголосив, що за допомогою європейських грантових програм планують створити платформи, які об’єднають навчальні заклади, професійні освітні організації Карпатського басейну. Посадовець також висловив сподівання, що сторони продовжать плідну співпрацю.

Уповноважений міністра Іштван Грежа привітав присутніх у листі. Наголосив, що Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство протягом останніх тридцяти років було змушене працювати серед «штормів», і при цьому організація досягла величезних результатів. Уповноважений міністра побажав членам товариства міцного здоров’я та подальшої успішної й плідної роботи.

Заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття Гейза Гулачі у своїй промові зазначив: «Тридцять років тому разом із освітньою комісією ТУКЗ-КМКС ми посіяли зерно педагогічного товариства, котре вже виросло та розрослося. Можна сказати, що переважна більшість угорських учителів Закарпаття стала членами товариства. Хоча останні п’ять років були здебільшого про боротьбу, а не про будівництво. Але все ж за останні тридцять років було збудовано багато. В одній руці у нас меч, а в другій — ріг плуга. За таких умов важко виконувати роботу». Цитуючи слова Ласло Неймета, політик наголосив, що педагогічна віра – це більше справа характеру, ніж поглядів на життя. «Її суть полягає в тому, що людину можна навчити бути іншою, більшою та розумнішою. Угорські вчителі на Закарпатті не повинні відмовлятися від своєї віри, навіть якщо навколишнє суспільство негативно ставиться до нашої роботи».

Ректор Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Іштван Черничко у своїй промові зазначив: «Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство вже протягом тридцяти років – міцний бастіон, а закарпатські угорські вчителі – вже протягом тридцяти років героїчні захисники в боротьбі і випробуваннях.

Присутніх привітав і директор Закарпатського інституту післядипломної педагогічної освіти Ярослав Сивохоп, а також представники професійних педагогічних організацій Словаччини, Трансільванії, сербського Воєводина, Хорватії.

З нагоди тридцятирічного ювілею Закарпатське угорськомовне педагогічне товариство подало кандидатури колишніх представників правління організації на отримання високої педагогічної нагороди «Пам’ятна медаль за службу вчителю», яку присвоює Міністерство людських ресурсів Угорщини. На жаль, нагороди до сьогоднішніх урочистостей ще не надійшли, оскільки поштове відправлення застрягло у Києві, але кандидати отримали пам’ятні грамоти.

Під час урочистостей також вручили пам’ятні подарунки організаціям, які підтримували роботу педагогічного товариства протягом останніх тридцяти років.

За підтримки Державного секретаріату з питань національної політики Угорщини педагоги десяти закарпатських дошкільних навчальних закладів та 10 закарпатських шкіл в 2021 році долучилися до онлайн-курсів підвищення кваліфікації вчителів «Шаховий майданчик» та Програми розвитку комплексу «Шаховий палац». Представники навчальних закладів, у яких учителі долучилися до курсів, отримали на урочистостях розвиваючі ігри.

Атмосферу свята підкреслили виступи ужгородського ансамблю народного танцю «Csüllő», тячівського ансамблю народного танцю «Нересен», спів Ержебет Кокаш, низку віршів продекламував Авель Янош Гете.

На завершення дійства голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства та її заступники розрізали торт, що символізує минулі тридцять років.

(VE/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах