122542
15:17 22.122021

Фотовиставку «Скарби природи Вишеградської групи» відкрили в Ужгороді

Життя 11892

21 грудня у виставковій залі Закарпатського музею народної архітектури та побуту презентували яскраву фотовиставку, приурочену до головування Угорщини у Вишеградській групі. Реалізували її за ініціативи Міністерства закордонних справ та торгівлі Угорщини.

До роботи взялися кращі фотографи чотирьох країн під координуванням Угорської асоціації фотографів. Для участі у проєкті відібрали 60 найкращих робіт. Виставка покликана звернути увагу на природну красу регіону та необхідність її збереження для майбутніх поколінь.

Зазначимо, що 1 липня Угорщина розпочала своє річне головування у Вишеградській групі, до якої входять ще Польща, Чехія та Словаччина. Вишеградську групу, або ж Вишеградську четвірку, було засновано в лютому 1991 року в угорському місті Вишеград.

Переглянути чудові фотографії зібралися представники дипломатичних структур, керівництво області та краю, громадських організацій. На початку урочистого відкриття Василь Коцан, директор Закарпатського музею народної архітектури та побуту зауважив, що робота Вишеградської четвірки – це тридцятилітній регіональний союз багатий на історико-культурну спадщину та красу своєї природи.

«Угорщина, Польща, Словаччина та Чехія завжди об’єднувались та продовжують це робити і по сьогоднішній день, підтримуючи спільні інтереси та стабільність у регіоні. І у цей складний час пандемії, країни завжди намагаються звертати увагу на збереження навколишнього середовища. Саме ця ідея є основною метою та ціллю даного виставкового проєкту. Всі фотографи, чиї роботи виставили у нашому залі є членами товариств фотохудожників природи у своїх країнах», – каже Василь Коцан.

Генеральний консул Угорщини, Йожеф Бачкаї, у свою чергу розповів, що країни Вишеградської четвірки мають населення понад 64 млн жителів, тож займають гідну роль серед гравців політичної арени Європи: «Нас об’єднують спільна доля, зі спільно прожитими історичними труднощами, традиційні європейські цінності та міцні культурні переплетіння. Економічні досягнення Вишеградської четвірки також свідчать про збільшення вагомості цього регіону».

Дипломат також звернув увагу присутніх, що у 2021-му відзначали не лише тридцяту річницю з дня створення Вишеградської групи, а й 30-ту річницю незалежності України та встановлення угорсько-українських дипломатичних відносин. Для Угорщини та інших членів об’єднання основним інтересом є демократична, незалежна та процвітаюча Україна.

«Дивлячись на виставлені тут фотографії відвідувач розуміє – для того, щоб отримати захоплюючі враження не потрібно подорожувати до екзотичних країн, адже в безпосередній близькості до нас є багато природних див, які варто побачити та фотографувати», – додав Йожеф Бачкаї.

Особливістю виставки є те, що під час головування Угорщини у Вишеградській групі, вона подорожуватиме Європою та світом, де буде представлена угорськими посольствами та консульствами. В Ужгороді переглянути фотовиставку можна до 18 січня, після чого вона перебереться до Мукачева, а трохи пізніше і до Львову.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах