122450
13:20 21.122021

У Мукачеві відкрилася спільна виставка митців

Життя 2914

18 грудня в Угорському домі ім. Мігая Мункачі відкрилася виставка членів Товариства карпатської культури та мистецтв і їхніх друзів.

У стінах історичної будівлі, реконструйованої за підтримки угорського уряду, рівно рік тому відбулася подібна експозиція, яка стала першим заходом, який провели в оновленому колишньому палаці. А от на нинішній виставці представлені роботи Андрія Чебикіна, Андрія Бокотея, Бориса Кузьми, Олександра Андялоші, Аттіли Коприви, Юрія Шелевицького, Ігора Луценка, Петра Матла, Юрія Лашкая, Ендре Гіді та Тібора Віллашека.

Присутніх на відкритті привітав голова Товариства карпатської культури та мистецтв Аттіла Коприва. У своїй промові він зазначив, що в живописі він сам обрав критерії, на основі яких ґрунтує своє характерне мистецтво, спосіб, яким він викладає свої думки та почуття: «Подібно до того, як люди встановлюють критерії, на основі яких потім вони шукають істини в житті», – провів паралель художник. «Найкраще, коли між митцем і глядачем виникає певний діалог», – зауважив Аттіла Коприва.

Щодо виставки, він підкреслив, що, окрім шести членів товариства, на виставці представлені роботи друзів, а це надзвичайно важливо, оскільки доробки «надають єдину інформацію про те, яка наша мета і куди ми рухаємося».

Президент Національної академії мистецтв України Андрій Чебикін у вітальній промові наголосив, що між Генеральним консульством Угорщини в Ужгороді, Посольством України в Угорщині та академією налагодилися тісні стосунки, що дало гарні результати в сфері культури. Як один із прикладів результатів співпраці він назвав встановлення пам’ятника Шандору Петефі в Києві.

Голова громадської організації «Про Арте Мункач» Петро Матл у своїй промові назвав певним дивом те, що після численних виставок, проведених онлайн, вони знову можуть побачити в очах глядачів «рефлексію, ту радість, яку вони отримують від робіт». Насамкінець він подякував організаторам та Угорському дому ім. Мігая Мункачі за презентацію виставки.

Урочисте відкриття експозиції прикрасили мелодії Олексія Мархачова.

Олександра Чуга/Csuha Alexandra/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах