122108
16:34 14.122021

16 амбулаторій Закарпаття надають допомогу пацієнтам із туберкульозом

Життя 1941

Національна служба здоров’я України у 2021 році запровадила нові та деталізувала вже наявні пакети Програми медичних гарантій. Які нові послуги та в яких лікарнях можуть отримати жителі області?

12 грудня був Міжнародний день універсального медичного охоплення. Принцип універсального медичного охоплення — право кожної людини отримати необхідні їй медичні послуги та ліки і не зазнавати при цьому фінансових труднощів через оплату лікування. В Україні цей підхід реалізований у Програмі медичних гарантій. Адмініструє ПМГ Національна служба здоров’я України.

ПМГ — це перелік та обсяг медичних послуг і ліків, які гарантує держава пацієнтові. Разом з фінансовими гарантіями пацієнт отримує чіткі правила, як отримати медичну послугу безоплатно.

Саме ПМГ гарантує пацієнтам доступ до безоплатної, вчасної та якісної медичної допомоги — від екстреної допомоги та візиту до сімейного лікаря, до складних операцій або перебування в стаціонарі. Включно з необхідними для пацієнта ліками.

Програму медичних гарантій почали запроваджувати з первинної ланки — послуги сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів. Кожен житель країни отримав право вільного вибору сімейного лікаря. Своїм правом у Закарпатській області скористалося 1,08 млн українців, з яких 41 853 у 2021 році. Отримати медичну допомогу на первинній ланці можна у 490 закладах первинної ланки Закарпатської області.

У 2020 році Програма медичних гарантій запрацювала на всіх рівнях медичної допомоги: від первинної ланки до високоспеціалізованої медичної допомоги. Зауважимо, що до ПМГ входить не тільки безпосередньо медична допомога, а й ліки з Національного переліку лікарських засобів.

Вже у 2021 році ПМГ розширилась. До програми увійшли нові та більш деталізовані наявні програми.

Пацієнти з туберкульозом отримали можливість лікуватися у свого сімейного лікаря.

“Лікування туберкульозу в Україні поступово переходить на світові стандарти. Важливий крок у цьому процесі — можливість супроводу пацієнтів лікарями первинної ланки, яка з’явилася в Програмі медичних гарантій у 2021 році. Так, пацієнтам більше не треба весь час лікуватися в стаціонарі. Як тільки вони припинили виділяти бактерії, їх виписують і переводять під нагляд сімейного лікаря. Людина живе вдома, веде звичайне життя і приймає свої препарати.

У Закарпатській області 16 медичних закладів первинної ланки уклали договори з НСЗУ на супровід та лікування пацієнтів із туберкульозом. У містах і селах є амбулаторії, куди пацієнти з туберкульозом можуть звернутися й отримати медичну допомогу”, — прокоментувала директорка Західного міжрегіонального департаменту НСЗУ Мар’яна Возниця.

Ближчою до пацієнта стала й психіатрична допомога, її тепер надають також мобільні мультидисциплінарні команди — на сьогодні в області працюють 2 медзаклади з такими бригадами: в Ужгороді та Береговому. Після завершення гострого періоду хвороби пацієнт може поїхати додому і перебувати в комфортних умовах. А бригада виїжджатиме до нього і надаватиме необхідну допомогу відповідно до плану лікування.

Ще один напрям, який з’явився у Програмі медичних гарантій у цьому році — лікування методом перитонеального діалізу в амбулаторних умовах. Це процедура очищення організму в пацієнтів із нирковою недостатністю, яка допомагає вивести продукти обміну та надлишок води з організму. В Ужгороді працює один медичний заклад, що уклав договір на ці послуги.

В особливому фокусі уваги у Програмі медичних гарантій є лікування онкології. Тому у цьому році в окремий напрям виділили лікування та супровід пацієнтів із гематологічними та онкогематологічними захворюваннями. У Закарпатській області чотири медзаклади уклали договори с НСЗУ саме на цей пакет — це Ужгород і Мукачево.

Пацієнти із зазначеними діагнозами або підозрою на них отримують у медзакладах безоплатні лабораторні дослідження та обстеження, такі як КТ, МРТ, УЗД тощо. Пацієнтам забезпечують ліки з Нацпереліку, лікування, знеболення, реабілітацію та психологічну допомогу. А також додатково ліки, які держава закуповує централізовано і розподіляє у медзаклади відповідно до потреби.

Враховувати інтереси та потреби кожної людини і є метою Програми медичних гарантій. Всі послуги, які входять у Програму, від екстреної та первинної допомоги до високоспеціалізованої, є безоплатними для пацієнтів. Національна служба здоров’я і далі працюватиме над тим, щоб кожна людина в Україні могла отримати якісні медичні послуги та не стикалася при цьому з перешкодами та фінансовими труднощами.

Про це повідомляє пресслужба НСЗУ.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини