122064
08:30 14.122021

Закарпатський літературний часопис підбив підсумки року, що минає

Життя 1717

Результати роботи за минулий рік літературно-мистецький журнал «Együtt» (Разом) та видавництво «Intermix» представили в Генеральному консульстві Угорщини у місті Берегові в рамках культурної програми «Літературна вежа» (Irodalmi Kilátó), яку проводить дипломатична установа.

Учасників заходу, який транслювали також онлайн, привітав керівник берегівського Генконсульства Мігай Андраш Беке. За його словами, наступного року, якщо епідемічна ситуація не погіршиться, планують провести чимало культурних подій за участі гостей із Трансільванії, Словаччини та Угорщини. «Хочемо зробити берегівське Генконсульство одним із культурних центрів міста, якщо дозволить епідемічна ситуація», – зазначив дипломат.

Привітав гостей заходу і Дьордь Дупка, директор літературно-мистецького журналу «Együtt», який наступного року відзначатиме 20 річницю створення. Директор, зокрема, підкреслив, що часопис «Együtt» вирвався з периферійного середовища Закарпаття, адже завдяки можливостям, які надає інтернет-простір, він присутній серед інших сучасних журналів у загальному угорському літературному житті.

Очільник редколегії журналу, поет, письменник Ласло Варі Фабіан зростання популярності видання пояснив успіхом його літературної політики: «Щороку на Закарпатті оголошуємо конкурси з пошуку талантів, розшукуємо молодих талановитих письменників, художників, митців. Якщо з десяти учасників двоє-троє дійсно талановиті і можуть гідно звертатися до угорськомовної громади, вважаю, що ми досягли непоганого результату», – зазначив він.

Ласло Варі Фабіан представив зміст п’ятого цьогорічного випуску літературно-мистецького журналу «Együtt», відзначивши дослідження молодого науковця Міклоша Фабіана про історію церкви, статтю Шандора Ковача про угорські пам’ятки Верецького перевалу, а також дослідження про життя і творчість письменника і поета Андраша Бенедека, який помер у 2009 році у 63-річному віці.

Також відбулася презентація книг, опублікованих видавництвом «Intermix». Дьордь Дупка та редактор книги Тімеа Шрек представили поетичну антологію «Почетвертована батьківщина… Вірші ста років від Тріанону до сьогодення 1920–2020», видану в 2021 році на Закарпатті. Книга, яка вийшла в серії «Закарпатські угорські книги», містить 313 віршів 79 закарпатських поетів.

Вірші Дьордь Дупка зібрав відповідно до історичних періодів, із них поетеса Магда Фюзеші вибрала ті, які увійшли до книги.

Актор Аттіла Ференці зачитав по одному віршу з кожного періоду. Зокрема рядки Ференца Демйена, Ласло Шафарі, Йожефа Зіманя, Єви Фінти, Ласло Варі Фабіана, Лайоша Цебея.

Книгу Ласло Зубанича «Споглядаючи у світлі минулого… Будні Північно-Східної Угорщини на рубежі XVI–XVIII століть» презентували автор та редактор Юдіт Семере. Книга описує життя шляхетських родин, пов’язаних із територією сучасного Закарпаття, на основі численних документів.

На завершення зустрічі обговорили майбутнє угорського книговидання в Україні у світлі українських законів, спрямованих на унеможливлення життя національних меншин. Підсумовуючи, що прозвучало: автори, незважаючи на труднощі, з якими вони стикаються зараз, не опускають рук, вірять у позитивні зміни.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах