121943
15:15 10.122021

На Закарпатті відзначили Всеукраїнський День безоплатної правової допомоги

Життя 5199

Сьогодні, 10 грудня, в Україні відзначається Всеукраїнський день безоплатної правової допомоги, приурочений до Дня прав людини.

Фахівці безоплатної правової допомоги надають правові консультації та роз’яснення громадянам на Закарпатті у трьох місцевих центрах – Ужгородському, Мукачівському та Хустському, а також 11 підпорядкованих їм бюро правової допомоги, які знаходяться у Перечині, В.Березному, Сваляві, Іршаві, Воловці, Берегові, Виноградові, Тячеві, Рахові, Дубовому та Міжгір’ї. Представництво інтересів краян у судах за рахунок держави в області забезпечують юристи центрів та бюро, а також 130 адвокатів, які співпрацюють з системою БПД. Саме вони стоять на захисті прав і свобод тих, хто цього потребує найбільше.

В Ужгороді до Дня БПД відбулася неформальна зустріч директора Регіонального центру Василя Попадинця з представниками громадських організацій, державних установ, адвокатами та ЗМІ.

Під час спілкування підбили підсумки роботи за 2021 рік, а також обговорили шляхи подальшої співпраці. Учасники запевнили, що готові долучитись до ініціатив системи надання БПД та всіляко їх підтримувати.

За словами Василя Попадинця, з початку 2021 року до місцевих центрів та бюро правової допомоги надійшло 13 тисяч 570 звернень від громадян, надано 11 тисяч 695 консультацій, у 1874 випадках надавалася БВПД. Окрім цього проведено близько 650 правопросвітницьких заходів.

Надання безоплатної правової допомоги у кримінальних провадженнях, при адмінзатриманні чи адмінарешті забезпечує Регіональний центр з надання БВПД у Закарпатській області. З 2013 по 2020 роки закарпатським адвокатам, які співпрацюють з системою БПД, видано 19 483 доручення, у 2021 му році – 2 839. Адвокатам вдалося добитися понад 65 виправдувальних вироків.

Система БПД також бере участь у реалізації низки проєктів «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство», «Програма відновного правосуддя для неповнолітніх, які підозрюються у вчиненні кримінального правопорушення», «Волонтер БПД» тощо.

Одним із пріоритетних проєктів, які реалізують фахівці БПД, є «Прискорення приватних інвестицій у сільське господарство». У зв’язку з запровадженням змін до земельного законодавства, громадяни потребують фахових правових консультацій, роз’яснень із земельних питань, а часом – і захисту інтересів у судах.

Цікавим є і проєкт «Волонтер БПД», який має на меті підвищення обізнаності якомога більшого числа краян про систему безоплатної правової допомоги та підвищення поінформованості як захистити свої права у правовому полі. Наразі в області до волонтерства у системі БПД активно долучилися 10 осіб.

Під час заходу керівнику Регіонального центру були вручені подяки від партнерів ДУ «Центр пробації» та ГО «Ресурсний центр Кольпінга» за плідну співпрацю та вагомий внесок в утвердження верховенства права.

Нагадуємо, щоб отримати безоплатну правову допомогу, звертайтеся до фахівців найближчих центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті.

Також можете зателефонувати на безкоштовний номер системи БПД 0 800-213-103.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини