121939
15:34 10.122021

В Берегові відбувся черговий захід у рамках програми «Ортутайські вечори»

Життя 2782

«Захід далеко попереду нас, але не на вірному шляху». В місті Берегово відбувся черговий захід у рамках програми «Ортутайські вечори»

У Греко-католицькому центрі ім. Елемира Ортутая у Берегові відбувся черговий захід у рамках програми «Ортутайські вечори». Цього разу перед студентами з лекцією виступив архієпископ-митрополит Фюлеп Кочіш із угорського міста Гайдудороґ.

Після вечірнього богослужіння в берегівській греко-католицькій церкві учасники грудневого «ортутайського вечора» зібралися в актовому залі Греко-католицького центру ім. Елемира Ортутая. Присутніх, а також тих, хто долучився до заходу онлайн, привітав директор центру Золтан Варйу.

Цього разу перед аудиторією на тему «Захід далеко попереду нас, але не на вірному шляху» виступив гість із Угорщини – архієпископ-митрополит Фюлеп Кочіш із міста Гайдудороґ.

«Захід далеко попереду нас, але не на вірному шляху» – це слова російського письменника Льва Толстого», – звернув увагу лектор на початку виступу.

«Захід, включаючи Європу та американське суспільство, безсумнівно, багато в чому випереджає східний світ. З точки зору культури, суспільства та розвитку. Але автор цих слів застерігає нас не йти в цьому напрямку», – зазначив митрополит.

Під час інтерактивного спілкування присутні мали можливість ознайомитися з перевагами та недоліками як західної, так і східної культури.

Прозвучало чимало аргументів на користь технологічного прогресу західного світу, більшого відчуття фінансової безпеки людей і розвитку науки, водночас зазначалося, що через європейську міграційну політику та низку інших чинників відбувається зниження рівня культури та громадської безпеки у великих містах, розмиваються поняття здорової гендерної ідентичності.

Натомість східний світ, можливо, менш технологічно розвинений, але культура, з іншого боку, процвітає в багатьох східних світах, і, що найважливіше, там люди шукають Бога.

Якісна презентація надала можливість усім присутнім отримати об’єктивну картину, підкріплену раціональними аргументами для порівняння Заходу і Сходу.

«Розвиток сам собою не робить людину більш цінною. Розвиток становить цінність, але він не робить нікого ціннішим, адже люди часто навіть не усвідомлюють, що вже давно не живуть власним життям, а просто дрейфують у світі», – зазначив Фюлеп Кочіш.

Лектор зупинився на питаннях про людські стосунки, прагненні до пізнання істинних християнських цінностей, оскільки світ із появою Інтернету звузився, зникли відстані, водночас, можливо, саме через це до небачених досі масштабів зросла і прірва між людьми, зокрема, в дружніх, шлюбних, робочих відносинах.

Лекцію повністю можна прослухати на офіційній Facebook-сторінці берегівського Греко-католицького ліцею ім. Елемира Ортутая.

На завершення присутні подякували архієпископу-митрополиту за надзвичайно змістовний виступ та в невимушеній атмосфері обговорили почуте ними на презентації.

(K. K./Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах