121818
14:21 8.122021

Анонімна вакцинація на Закарпатті: 1,5 тисячі щеплень за місяць

Життя 5412

З 17 листопада в анонімному пункті вакцинації щепилося 1420 людей.

Із них: 202 медичних працівників, 107 держслужбовців, 370 освітян, 65 військовослужбовців (з них 16 строковиків), 20 підприємців, а також 134 представники релігійних громад.

Про це нині під час брифінгу розповів Віктор Петров, лікар-інфекціоніст, керівник однієї з ужгородських клінік.

Нагадаємо, що Закарпаття – перша в Україні область, де запровадили анонімну вакцинацію. Аби зробити щеплення, не потрібно надавати жодних персональних даних – достатньо псевдоніма.

Кабінет анонімної вакцинації працює цілодобово за адресою: м. Ужгород, вулиця Східна 4/1. Зробити щеплення може кожен охочий.

Для того щоб вакцинуватися, треба заповнити інформовану згоду. У ній необхідно вказати лише ім’я та прізвище (або псевдонім) і реальну дату народження. Цього достатньо, аби ідентифікувати людину в системі охорони здоров’я.

– Людей які хотіли уникнути розкриття своєї особи під час вакцинації і дали дані, які ми не знайшли в eHealth, було всього 9. Всі інші мали паперовий сертифікат, який був фальсифікований, – наголосив Віктор Петров.

Лікар розповідає: цікаво те, що переважна більшість осіб, які приходили до кабінету анонімної вакцинації, мали лише фейкову паперову довідку. Різного кольору, з QR-кодами та без них, за підписами відомих в області лікарів, серед яких лікар зустрів і своє також) українські, а також європейського зразка (угорські пластикові картки про проходження вакцинації препаратом Janssen).

До електронної бази їх не вносили, коли продавали підроблений сертифікат. Люди не розуміли механізму електронної системи й боялися звертатися, а виявилося, що вони придбали нічим не підкріплений папірець, думаючи, що є власниками сертифіката про вакцинацію.

– Коли люди прийшли до нас з цим усім, то насамперед мали відчуття безпеки. Їм не задавали зайвих питань, не читали моралі. Медпрацівники задають всього одне питання: яку вакцину ви для себе обрали. До слова, більшість осіб, (800) обрало Comirnaty Pfizer, – зазначив Петров.

Варто зазначити, що Закарпаття – одни із аутсайдерів за темпами щеплення серед регіонів Україні. Під час останнього соціологічного дослідження виявилося, що близько чотирьох тисяч ковід-сертифікатів на Закарпатті є підробленими.

Після появи інформації про анонімне щеплення на Закарпатті міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко засудив цю ініціативу. Він назвав відкриття на Закарпатті анонімного пункту вакцинації від COVID-19 незаконним, підкресливши, що «ніякої анонімності бути не може».

– Ми не погоджували цей процес з МОЗ. Оскільки вважаємо, що нічого протизаконного ми не зробили. Утім ми комунікували з департаментом охорони здоров’я. Нас єдине застерегли і попросили правильно проводити реєстрацію вакцини і правильно списувати матеріальні ресурси, які є державною власністю, – зазначив Віктор Петров. – Замість того, щоб викинути в сміття ту чи іншу вакцину, держава могла би зробити так, щоб вона була використана для тих людей, які бояться, або не хочуть розголошувати свою інформацію. Ми не збираємося припиняти цей експеримент. Хочемо, щоб кабінет COVID-амністії запустили в кожному регіоні країни. Особливо – у великих містах, – наголосив Віктор Петров.

У свою чергу керівник кафедри соціальної роботи УжНУ, професор Федір Шандор, розповів, що створюючи таку ініціативу в області насамперед керувався життям та здоров’ям людей.

– Міністр Ляшко – чиновник, який обмежений бюрократичними законами. Ми – необмежені. Вірус – це війна. І тут хороші будь-які способи, – зазначив Федір Шандор.

За його словами, до анонімного пункту вакцинації з’їжджаються цілими автобусами з сіл Закарпаття (найбільше з Тячівщини), а також з інших областей України.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини