121700
12:34 6.122021

Ужгородська ЗОШ ім. Дойко Габора з угорською мовою навчання відсвяткувала свою 75-ту річницю

Життя 6822

Урочистості з цієї нагоди відбулись у великому залі Закарпатського обласного музично-драматичного театру ім. Братів Шерегіїв. На захід запросили чимало представників дипломатичних установ, угорських громадських організацій та духовенства. Особливими гостями святкування стали випускники школи та її колишні педагоги, які теж прийшли відзначити таку вагому дату.

Відкрив святкування виступ хору молодших класів під художнім керівництвом Андреї Молнар. Відтак розпочалася урочиста програма, під час якої гості та причетні до становлення навчального закладу мали нагоду звернутися до присутніх зі словами вітання. Однак за традицією перш за все священнослужителі благословили зібрання.

Затим з урочистою промовою до присутніх звернулася директорка загальноосвітньої школи І–ІІІ ступенів №10 з угорською мовою навчання ім. Дойко Габора Юдіта Кулін: «75 років – це багато чи мало? Для нас це три покоління, спільні спогади і традиції. Протягом цього часу було різне, але навчальний заклад завжди намагався рухатися вперед і розвиватися. Я можу поділитися своїми враженнями, адже провела в цих стінах близько 29 років.

Становлення закладу стартувало після Другої світової війни. Тоді перед освітянами постало питання налагодження навчання угорською мовою, що було непростим завданням. Проте 75 років показують, що все не було марним, а школа значно розширилася та вдосконалилась протягом такого тривалого терміну».

Додамо, що за три роки, проведені на посаді директорки, пані Юдіта вже доклала чимало зусиль задля розвитку навчального закладу.

Привітав гостей і голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко, який розповів, що двоє його дітей навчаються якраз в угорськомовній школі ім. Дойко Габора. Пан Володимир висловив радість з приводу того, що школа зайняла свою законну нішу, стала осередком угорської культури в Ужгороді та виховала протягом 75 років багато відомих особистостей. У своїй промові голова облради подякував і педагогічному складу, адже його першочергова мета – поділитися знаннями з підростаючим поколінням – є важкою працею, результати якої ми зможемо побачити тільки в майбутньому.

Ілдика Орос, президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства, теж привітала присутніх із 75-літтям і зауважила, що цей навчальний заклад стоїть на сторожі культурних цінностей протягом тривалого часу: «Я щиро вдячна педагогам, батькам та учням, що обрали саме цю школу для свого становлення й віддано продовжують її традиції. Цей заклад має набагато глибші корені – він продовжував загальноосвітні традиції Ужгорода і передавав їх з покоління в покоління. У 1614 році саме в цьому регіоні династія Другетів заснувала одну з перших дев’яти гімназій».

Заступник голови Товариства угорської культури Закарпаття, депутат Закарпатської обласної ради Йосип Борто, у свою чергу, зауважив, що вкрай приємно бачити в залі представників уже трьох поколінь, які здобували освіту в угорськомовній ЗОШ ім. Дойко Габора. Хоча пан Йосип і не навчався в цьому навчальному закладі, однак короткий час працював тут учителем, проходив свою педагогічну практику.

«Саме в цих стінах я полюбив дітей та викладання, що й дало мені поштовх продовжити йти цією стежкою. Тож наступні 25 років я провів саме у сфері освіти, спочатку вчителем, а потім і директором закладу. Ми маємо любити і знати те, чого навчаємо, та любити й пізнавати тих дітей, яких навчаємо. Для нашого Товариства надзвичайно важливо, що в Ужгороді, де проживає невелика за чисельністю угорська громада, існує кілька освітніх закладів з угорською мовою навчання. Ми боремося й постійно працюємо над тим, щоб і в майбутньому для всіх бажаючих залишилася можливість здобувати освіту угорською мовою», – додав Йосип Борто.

Крім того, на святкуванні з урочистими промовами до присутніх звернулися провідний консул Генерального консульства Угорщини в м. Ужгороді Арон Чех, заступник міського голови Ужгорода Вадим Борець, колишній директор навчального закладу Юрій Альохін.

Вихованці школи підготували чудову насичену концертну програму з музичними й танцювальними виступами на основі народних мотивів, чим приємно здивували гостей.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах