121595
17:56 1.122021

Стартувала Менторська програма для допомоги закарпатським угорським підприємцям

Життя 3688

На Закарпатті стартувала Менторська програма для надання професійної допомоги підприємцям, що сприятиме формуванню об’єднаної угорської бізнес-спільноти в області. В інших регіонах Карпатського басейну, населених угорцями, наставницьку програму ефективно втілюють уже кілька років. Урочистості з нагоди старту Менторської програми на Закарпатті відбулися 30 листопада в Берегові у стінах Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ.

Учасників програми привітала президент Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ Ільдико Орос, яка порівняла наставників із педагогами, завдання яких – допомогти підприємцям-початківцям не наступати на ті ж граблі. А їхні підопічні схожі на учнів, й обидва зацікавлені в тому, щоб учень перевершив свого вчителя, але, за можливості, був не конкурентом, а радше діловим партнером, з яким вони могли би будувати спільне майбутнє.

До урочистого відкриття по відеозв’язку долучився Державний секретар з питань національної політики Угорщини Арпад Янош Потапі, а також голова Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Василь Брензович.

Держсекретар під час виступу зазначив, що Угорщина протягом останніх дванадцяти років підтримувала закарпатських угорців і, незважаючи на всі труднощі, програма, яка зараз стартує, – ще один яскравий приклад цієї підтримки. Мета цієї підтримки – сприяти процвітанню закарпатців на батьківщині.

«Головний меседж Менторської програми – не відпускати руки представників закордонних громад, зокрема, підприємців. Підприємці, в свою чергу, допомагають один одному на місцях. Наставники мають добре функціонуючий бізнес і вони передадуть підопічним свій досвід і набуту мережу контактів. […] Сподіваюся, ті, хто долучиться до цієї спільної роботи, не будуть розчаровані. А також, що і наставники, і підопічні стануть не тільки діловими партнерами, але й хорошими друзями. Вони зможуть стати частиною мережі підприємців, яка охоплює весь Карпатський басейн», – наголосив Держсекретар.

Василь Брензович, у свою чергу, підкреслив: «Я радий бути серед вас, нехай і в такому віртуальному форматі, коли на Закарпатті стартує Менторська програма, яка вже певний час триває в інших прикордонних регіонах Угорщини, де довела свою ефективність». Голова ТУКЗ-КМКС нагадав, що рівно рік тому сталися ті події, в результаті яких ані він, ані Арпад Янош Потапі не можуть бути особисто присутніми на заході в Берегові. «Сподіваємося, що незабаром ситуація зміниться. Але тим часом надзвичайно важливо, щоб Угорщина і надалі підтримувала угорців Закарпаття і продовжувалися програми, які сприяють економічному розвитку нашої громади», – наголосив голова ТУКЗ-КМКС.

Присутніх привітав також заступник голови ТУКЗ-КМКС Йосип Борто, а також, через хворобу, у листі директор Центру економічного розвитку Закарпаття «Еде Еган» Маріанна Беркі.

Зазначалося, що участь у Менторській програмі беруть закарпатські угорські бізнесмени-початківці, які бажають вчитися у місцевих, більш досвідчених підприємців. Наставники допомагають знайти рішення їхніх проблем і долати виклики. Програма надає можливість перейняти практичний досвід підприємств, які успішно працюють протягом кількох десятиліть.

Під час зустрічей наставники та підопічні спільно працюватимуть над конкретними питаннями. На учасників програми також чекають тематичні лекції та тренінги на тему розвитку бізнесу. Заняття проводитимуть в групах та індивідуально, виходячи з конкретних потреб. Окрім професійних порад, програма допоможе і в налагодженні контактів.

У рамках Менторської програми відбудеться п’ять денних занять. Їх проводитимуть в онлайн-форматі, а також очно.

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap/ Тижневик Kárpátalja

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини