121590
17:18 1.122021

Громадська організація «Про Культура Субкарпатіка» відзначила десяту річницю свого створення на Закарпатті

Життя 2911

Громадській організації «Про Культура Субкарпатіка» цього року виповнилося 10 років. Урочистості з цієї нагоди відбулися в першу неділю Адвента.

Метою громадської організації «Про Культура Субкарпатіка» є розвиток та зміцнення угорської громади Закарпаття через культуру. Це аполітична громадянська ініціатива, яка базується на консервативних цінностях, але не цурається сучасних і постмодерних інтерпретацій культури, субкультур чи сучасних ініціатив. Її завдання – наблизити культуру, зробити її більш доступною для суспільства, а також презентація традиції, культури та світогляду закарпатських угорців у Карпатському басейні.

Учасників урочистостей привітала директор ГО «Про Культура Субкарпатіка» Маріанна Паллагі. У своїй промові вона наголосила на швидкості плинності часу: «Таке враження, ніби тільки вчора ми розставляли намети на наших перших фестивалях. А нині наші заходи охоплюють майже всі населені пункти, де мешкають угорці», – зазначила Маріанна Паллагі.

Серед заходів, які організовує Про Культура Субкарпатіка, – фестивалі «Куруц-фест», «Берчені-фест», «День Іштвана Добо». Протягом останніх десяти років за сприянням громадської організації на Закарпаття з виступами завітало чимало виконавців із Угорщини, зокрема, один із перших – гурт «Містраль», саме тому і з нагоди ювілею запросили виступити з концертом у Берегові саме цей ансамбль.

На завершення свого виступу Маріанна Паллагі подякувала всім, хто допомагав організації своєю роботою та підтримкою протягом останніх десяти років.

Голова ГО «Про Культура Субкарпатіка», ідейна натхненниця створення організації Ільдико Орос під час виступу висловила вдячність усім представникам громадської організації за невтомну працю, а часом і надлюдські випробування, без яких Закарпаття було б біднішим.

«Ми стали більш досвідченими в тому, як спонукати угорську громаду до руху, як укріплювати її національну свідомість та ідентичність, привернути увагу до того, чим вони мають пишатися. Цьому служать наші програми, заходи, різноманітні фестивалі!» – наголосила Ільдико Орос.

Вона також висловила сподівання, що заходи та фестивалі, започатковані громадською організацією, будуть проводитися і через сто років, а спадок «команди» зберігатиметься багатотисячною громадою.

Після промов у рамках урочистостей виступив гурт «Містраль» з Угорщини. Ансамбль, створений у 1997 році, є одним із найпопулярніших у сусідній країні, музиканти часто виступають і на Закарпатті. У їхньому репертуарі – покладені на музику вірші угорських та зарубіжних поетів, а також обробки народних пісень. Джерелом їхньої музики є угорська народна творчість, яку колектив часто поєднує з модними сьогодні світовими музичними тенденціями.

На завершення заходу для учасників організували фуршет.

K. K./Kárpátalja hetilap/ Тижневик Kárpátalja

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини