121576
12:45 1.122021

Лікарі Закарпаття закликають вагітних вакцинуватися від COVID-19

Життя 6412

Вагітні жінки мають вищий ризик ускладнень від COVID-19 у порівнянні з невагітними, тому МОЗ рекомендує їм вакцинуватися від коронавірусної хвороби. Також вагітні частіше потрапляють до реанімації та під апарат штучної вентиляції легень. Про це нині під час брифінгу розповіли в Закарпатській ОДА.

– За весь час пандемії ми маємо 380 випадків захворювання на COVID-19 у вагітних. Більшість із них потребувало госпіталізації – 226 жінок, тобто 59%. Також маємо 3 летальних випадки. Тому хочемо акцентувати вашу увагу на профілактиці цього захворювання шляхом вакцинації, – наголосила Вікторія Тимчик, завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань Закарпатського обласного лабораторного центру МОЗ України.

В ході досліджень було виявлено, що вагітні жінки не є більш сприятливими для інфікування, але у них є більший ризик важкого перебігу коронавірусної хвороби.

– Інфікування під час вагітності, в періоді між 20 та 26-им тижнем вагітності збільшує ризик акушерських ускладнень. Після 26-го тижня збільшує ризик саме неонатальних ускладнень. Вагітні є пріоритетною групою для щеплення. Рекомендовані вакцини – Pfizer та Moderna, – зазначила Юліанна Федько – лікар, акушер-гінеколог.

Хибні твердження про те, що вакцини від Covid-19 спричиняють безпліддя або викидні, все ще ширяться в інтернеті. Попри те, що численні наукові свідчення ці гіпотези спростували.

– Найбільша кількість міфів, щодо вакцини в тому, що вони нові, їх ніхто не досліджував. Насправді, ні. За результатами трьох рівнів моніторингу безпеки щеплення від Covid-19, не виявлено жодних проблем у вакцинації під час вагітності. На рахунок побічних ефектів, після щеплення. Якщо у невагітних жінок ми спостерігали підвищення температури, то у вагітних – біль на місці ін’єкції, можлива нудота, – розповіла Юліанна Федько.

За словами Тетяни Козак, директорки КНП «Ужгородський міський центр первинної медико-санітарної допомоги», вагітні вакцинуватися не поспішають.

– Якщо на обліку маємо 800 жінок, то 23 з них вакциновано. Хоча жодних побічних ефектів від вакцинації зафіксовано не було. Жінки народили здорових діток після вакцинації. Загалом захист мами та дитини для нас – найважливіше, – зазначила Тетяна Козак.

Загалом на Закарпатті відсоток вакцинованих жінок дуже низький, близько 100 осіб. Тому лікарі закликають вагітних та жінок, які нещодавно народили або намагаються завагітніти, пройти вакцинацію від COVID-19, щоб запобігти серйозним захворюванням і смерті.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах