121551
22:11 30.112021

Дитяча іграшка: основні вимоги щодо безпечності

Життя 2967

Незабаром – Новорічно-Різдвяні свята. В українських родинах існує традиція купувати святкові подарунки, особливо дітям. Найчастіше це іграшки. Сучасні крамниці та ринки нині пропонують великий асортимент такого товару.  Але при виборі іграшки для своєї дитини, батьки повинні пам’ятати: забавка має не лише приносити радість, але при цьому має бути не шкідливою для здоров’я малечі.

На Закарпатті визначати безпечність дитячих іграшок уповноважені фахівці управління захисту споживачів ГУ Держпродспоживслужби краю. З цією метою був підписаний договір між ГУ ДПСС та ДП «Івано-Франківськстандартметрологія», у межах виконання якого при проведенні ринкового нагляду здійснюється відбір зразків продукції для проведення експертизи на відповідність вимогам Технічного регламенту безпечності іграшок від 28.02.2018  № 151  та інших нормативно-правових актів.

Кожна іграшка повинна відповідати певним фізичним, хімічним, механічним та електричним властивостям. Також встановлені вимоги до займистості, радіоактивності та гігієни матеріалів, з яких виготовлена іграшка.

Кожна дитяча забавка має супроводжуватися інструкцією та інформацією державною мовою і вся інформація повинна бути доступною та зрозумілою для батьків.

Існують також загальні вимоги, яких повинні дотримуватися реалізатори іграшок. Якщо іграшка виготовлена з пластмаси, вона має бути прохолодною, твердою на дотик, без гострих країв та без різких специфічних запахів; на іграшці або упаковці обов’язково має бути знак відповідності технічному регламенту – трилисник у незамкненому (розімкнутому) колі, наявність якого свідчить про те, що продукція пройшла оцінку відповідності; упаковка з іграшкою має бути цілісною; сама іграшка повинна бути без задирок,  надломів і пошкоджень.

Для запобігання неправильному  використанню іграшок на етикетці виробник вказує вікове призначення. Водночас виробники повинні вказувати своє найменування, зареєстроване комерційне найменування чи торговельну марку, контактну поштову адресу та, у разі імпортування іграшки, вказується назва та адреса імпортера.

Батькам належить звертати увагу на дотримання перерахованих вимог. При покупці слід також вимагати у продавця розрахунковий документ встановленої форми за придбаний товар (чек).

Пам’ятаємо – діти це наше майбутнє.

Інформує Держпродспоживслужба

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах