121518
14:49 30.112021

У Саловці й Тарнівцях провели майстер-класи з вивчення угорських народних танців

Життя 2712

У парафіяльних будинках реформатської громади сіл Саловка і Тарнівці ансамбль «Чіпкейш» (Csipkés) провів майстер-класи з вивчення угорських народних танців для дітей та дорослих, за організації Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС).

У Саловці учасників заходу, який відбувся в першу неділю Адвента, привітала голова місцевого осередку ТУКЗ-КМКС Марія Галасне Ковач. Відтак скрипаль Іштван Молнар представив членів ансамблю «Чіпкейш», заснованого сім років тому, до складу якого входять уродженці Ужгорода, Часлівців, Галоча, Тейглаша, Великої Доброні та Бакоша. «Наша мета – плекати угорську народну музику й танці, адже вважаємо, що угорська нація має дуже глибокі коріння, яких має триматися і молодь», – підкреслив Іштван Молнар.

Окрім нього, в ансамблі грають Ференц Бернат (альт), який протягом багатьох років очолював Будинок культури села Тийглаш та грав у кількох гуртах, Йожеф Югас (контрабас), директор Коритнянської школи мистецтв, Йожеф Орбан (акордеон), учитель гри на гітарі та контрабасі, Шандор Лейнарт (цимбали), викладач.

Після невеликого концерту розпочався майстер-клас для дітей з вивчення народних танців, який провели Томаш Раті та його дружина Іветта під музичний супровід ансамблю «Чіпкейш». Вивчення танців через деякий час переросло в народне гуляння, адже батьки, бабусі й дідусі, присутні на заході, співали народні пісні разом із солісткою ансамблю Кітті Пейтер.

Після майстер-класу Іштван Молнар наголосив: «Ця музика нічого не вартує без тих, хто під неї гуляє. На щастя, є кому та є для кого грати. Ми разом зробили цей день чудовим».

Мешканці села домовилися з колективом, що незабаром проведуть ще один такий майстер-клас.

У Тарнівцях заняття з народного танцю також відбулося в приміщенні парафіяльного будинку реформатської громади. Присутніх привітали очільниця місцевого осередку ТУКЗ-КМКС Беата Ковач та пастор реформатської церкви Янош Гейдер. Окрім місцевих, на майстер-клас завітали мешканці сусіднього села Шишлівці. Під час заходу тут також утворилася гарна атмосфера, змістовне дозвілля разом провели представники кількох поколінь, а молодь, зокрема, ще ближче познайомилася з цінностями угорської культури, народними традиціями, музикою, танцями.

Іштван Молнар журналісту нашого видання повідомив, що незабаром в Ужгородському районі, на території Сюртівської територіальної громади з метою плекання, передачі угорської культури відкриють Дитячу школу мистецтв та творчості угорського народу «Туліпан Танода».

Жолт Бадо/Badó Zsolt/Kárpátalja hetilap/ Тижневик Kárpátalja

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах