121412
17:24 27.112021

До ініціативи підсвічування вікон долучається дедалі більше населених пунктів Закарпаття

Життя 2660

Ініціатива, започаткована в Шоймарі на околицях Будапешта у 2016-му, мала великий успіх уже в перший рік свого втілення в життя. Відтоді до неї долучилося багато міст і сіл в Угорщині та за її межами.

Ідея полягає у створенні в населеному пункті своєрідного адвент-календаря: бажаючі прикрашають вікно свого будинку, де на видному місці показують час, який залишається до Різдва.

Акція триває з 1 по 24 грудня. Таким чином, за 24 дні в різних частинах міст і сіл з’являються прикрашені вікна з яскравими цифрами, що відповідають грудневим датам. А на Святвечір освітлюються всі вікна разом. Шукають прикрашені цифрами будинки «мисливці за вікнами». Це бажаючі, які вирушають на пошуки освітленого вікна, а коли знаходять, то фотографують його. Світлини розміщують у групі «Освітлений Адвент», створеній у соцмережі Facebook.

Із прикордонних населених пунктів до ініціативи у 2019-му першим долучився Чоп. Місцева ідейна натхненниця, представниця римо-католицької громади міста Андрея Філеп каже, що акція стала дуже популярною вже в перший рік, тому цю чудову традицію продовжать і тепер.

– Під керівництвом очільника римо-католицької церковної ради отця Пейтера Турзо та настоятельки громади реформатської церкви Вікторії Катона в місті знову буде освітлений адвент-календар. Цього року до акції долучаються і члени Чопської скаутської команди за сприяння її командира Маріанни Ковач, – повідомила Андрея Філеп.

Їхня мета – перетворити вікна будинків місцевих жителів на особливий живий адвент-календар, щоб у Чопі на Святвечір було якомога більше освітлених вікон.

У попередні роки за втіленням ініціативи можна було стежити в місцевій групі «Чопський освітлений Адвент» у Facebook. Відтак до акції долучилося ще кілька закарпатських населених пунктів: Часлівці, Соломоново, Дерцен, Саловка, Тисауйфалу, Тисаашвань. Можливо, прочитавши цю статтю, з’являться й інші бажаючі. Узяти участь в акції можна, прикрасивши вікно або відшукуючи вікна з цифрами та фотографуючи їх. До слова, до ініціативи долучилися також у Словаччині, Трансильванії та сербському Воєводині.

– Тут немає переможців, тому що це не конкурс. Виграють усі: і ті, хто декорує, і «мисливці за вікнами», і мешканці, які під час вечірніх прогулянок можуть милуватися гарною ілюмінацією, – зауважила Андреа Філеп. Вона чекає на заявки від бажаючих оформити свої вікна до 28 листопада. У Чопі таких жителів назбиралося вже стільки, що можна створити два андвентські календарі, тобто 48 учасників.

(rv/Kárpátalja hetilap)

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах