121240
16:27 23.112021

Пам’ять жертв післявоєнної депортації вшанували і в обласному центрі Закарпаття

Життя 2532

Пам’ять депортованих у 1944 році в сталінські табори угорців Ужгородський осередок Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) вшанував 21 листопада біля меморіального знаку, встановленого на Кальварії. Чоловіків, депортованих і відправлених до трудових таборів за принципом колективної вини, примушували працювати в нелюдських умовах, більшість із них ніколи більше не повернулася додому.

До присутніх звернулася голова місцевого осередку ТУКЗ-КМКС Юдіт Кулін та коротко розповіла про події 1944 року.

– Сьогодні ми згадуємо сумну подію в історії, яка 77 років тому торкнулася кожної закарпатської родини. Тоді нас, добросовісних угорців, попросили допомогти відбудувати руїни, спричинені війною, допомогти відновити країну. Ми повірили, але, на жаль, нас обдурили, ці три дні стали не трьома днями, і це стало трагедією для багатьох сімей, більше того, для всіх угорців Закарпаття. Ми втратили життя, які не можна замінити, – наголосила Юдіт Кулін перед учасниками заходу.

Серед них, зокрема, консул Генерального консульства Угорщини у м. Ужгороді Олександра Чізмадіа, голова Товариства угорських митців Закарпаття ім. Імре Ревеса Агнеш Кулін, почесний голова Ужгородського осередку ТУКЗ-КМКС Золтан Тарич, представник Товариства угорської інтелігенції Закарпаття Нандор Дупка, голова Закарпатського угорськомовного товариства студентів та молодих дослідників Віктор Макушин, представники учнівського самоврядування Ужгородської середньої школи №10 з угорською мовою навчання імені Габора Дойко.

– Озирнувшись навколо, можу констатувати, що сьогодні тут багато молодих людей. Отже, ми досягнемо першочергової мети — зберегти пам’ять про цю ганебну главу історії. Сподіваємося, що наступного року на вшануванні пам’яті буде ще більше людей, – підсумувала Юдіт Кулін.

– За наявними даними, із Закарпаття під приводом «маленьких робіт» було депортовано понад 30 тисяч людей. Ми відчуваємо біль, який пережили родини, котрі постраждали від цього жаху, – зазначила консул Олександра Чізмадіа та наголосила: – Важливо, що терор радянських часів не зміг зламати угорську громаду. Незважаючи на важкі втрати, угорці встали на ноги. Угорці Закарпаття і сьогодні борються. Угорщина намагається надавати всебічну підтримку закарпатським угорцям.

Молитву за жертв сталінських репресій прочитали представники історичних церков: пастор реформатської церкви Янош Гейдер та римо-католицький священник Пейтер Йендрик.

На завершення присутні поклали вінки та квіти до меморіального знаку й запалили свічки пам’яті.

Вікторія Рего/Rehó Viktória/Kárpátalja hetilap/ Тижневик Kárpátalja

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті – повітряна тривога
13:19
У Мукачеві відкрили виставку відомих та маловідомих для загалу робіт Володимира Микити
13:03
«Гуцулка Ксеня» та Остання ніч у Хусті»: театральні прем’єри Хустського театру в Ужгороді
12:05
Закарпатські митники виявили неточності у документах харківського бізнесмена
11:19
У Тячеві відбувся Форум, присвячений 10-річчю децентралізаційної реформи в Україні
10:20
Зарічанська громада знову зустріне Героя
10:01
Актуальне інтерв’ю з головою Закарпатської ОВА Віктором Микитою про ПП «Лужанка-Берегшурань»
09:43
Стало відомо про загибель жителя Виноградівської громади
09:21
Школярі Ужгорода упродовж місяця вчитимуться правильному поводженню із відходами, адже їх можна і необхідно перетворювати на ресурс
08:52
Дві прем’єри в Ужгороді презентує Закарпатський обласний театр драми та комедії
18:38
Всі новини