121206
16:10 22.112021

На Ужгородщині вшанували пам’ять жертв «маленьких робіт»

Життя 3707

У селі Есень на території місцевого кладовища вшанували пам’ять депортованих 77 років тому закарпатців, зокрема, мешканців села, яких вивезли під приводом триденних робіт.

На пам’ятній дошці, встановленій тут, викарбовано 91 прізвище тих, хто заплатив своїм життям за свою національність. «Більшість із тих, хто повернувся з таборів через три роки, не дожили до старості», – зазначила під час виступу голова місцевого осередку ТУКЗ-КМКС села Есень Лівія Молнар. «Не можна забувати про тих, хто не вижив, хто загинув у таборах від голоду й хвороб!» – наголосила вона.

Відтак зачитали прізвища 91 колишнього односельця – жертв депортації.

Пастор реформатської церковної громади Аттіла Балог у своїй молитві зазначив, що ці життя несуть послання. «Це послання про те, щоб ми дотримувалися своїх переконань, зберігали свою національну ідентичність і підтверджували це словами і вчинками, якщо потрібно, жертвуючи своїм життям. Бо, Господи, ми віруємо, що блаженні ті, які терплять війну, переслідування за праведність, хто терпить до останнього заради нагороди вірності, вінця. Господи, Отче наш, утіш нас, усіх, хто вшановує пам’ять 91 колишнього односельця або когось із членів родини…»

На завершення меморіального заходу присутні поклали вінки до пам’ятного знаку. Серед них консул Генерального консульства Угорщини у м. Ужгороді Балаж Лоппарт, депутат ради Чопської ТГ від «КМКС» ПУУ Евеліна Балінт, староста села Есень Лівія Банга, депутат Ужгородської райради від «КМКС» ПУУ Йожеф Баторі, мешканці села.

dózsa/Kárpátalja hetilap/Тижневик Kárpátalja

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах